Becurile cu LED se bucura de o popularitate tot mai mare intrucat sunt prietenoase cu mediul inconjurator, consuma energie putina si sunt fabricate din substante nepericuloase. Iluminarea artificiala a unei locuinte este importanta mai ales pentru a pune in valoare design-ul interior dar si pentru a putea profita cat mai mult de timpul petrecut alaturi de cei dragi. Intrucat traim intr-o lume in care economisirea resurselor a devenit importanta pentru bugetul lunar alocat traiului zilnic. Daca pana in momentul de fata becurile incandescente erau cele care dictau trend-urile pentru iluminatul interior, iata ca la ora actuala, iluminatul cu becuri LED a devenit o parte importanta a capitolului economisire.

Dar ce aduce atat de diferit tehnologia LED? Cu siguranta, economisirea, eficienta si siguranta sunt trei caracteristici despre care a auzit oricine. Dar pe langa acestea iluminatul cu LED atinge o intensitate maxima instantaneu fara sa mai necesite un timp de incalzire iar lumina emanate este foarte placuta pentru ochi. Becurile care folosesc aceasta tehnologie nu se incalzesc, nu contin mercur iar consumul de energie este scazut in mod simtitor. 

Consumul de energie electrica este un punct important al bugetului lunar intrucat consumul responsabil implica utilizarea unor electrocasnice si electronice care prezinta o eficienta energetica buna. Urmarind acest articol mai departe, vom patrunde intr-un studiu aprofundat despre modalitatile prin care este posibila economisirea cu ajutorul unor simple becuri LED. De asemenea, vom cunoaste mai indeaproape aceasta tehnologie, care, dupa cum vei afla mai departe, nu este chiar atat de noua. Ceea ce este nou, este accesibilitatea capatata in urma solicitarilor din ce in ce mai crescute ale pietei. 

Tehnologia LED, o tehnologie nu chiar atat de noua 

Daca vorbeam anterior despre ce aduce nou trecerea de la iluminatul clasic cu becuri incandescente la iluminatul pe LED, trebuie sa cunoastem putin mai indeaproape si tehnologia care sta in spatele acestei inovatii atat de populare. 

Primele becuri cu LED au fost dezvoltate inca din anii ’60 insa, emiteau o lumina rosie care nu era atat de placuta vederii asa cum se intampla in ziua de astazi atunci cand este aprinsa o sursa de lumina artificiala intr-o casa sau apartament. Mai tarziu, in anul 1994. Shuji Nakamura a inventat LED-ul cu lumina albastra ceea ce a dus la revolutionarea tehnologiei si a facut posibila crearea becurilor LED cu lumina alba. 

Tehnologia LED a inceput sa fie dezvoltata cu adevarat de abia in anul 2018 cand compania Phillips a dezvoltat programe de cercetare ample pentru a dezvolta si a testa aceasta tehnologie. Drept urmare, iluminatul pe LED nu s-a mai rezumat numai la iluminatul caselor si apartamentelor ci a devenit o solutie eficienta si pentru iluminatul stradal. 

Primele orase care au beneficiat de iluminat pe LED au fost Buenos Aires, Los Angeles si Paris iar mai departe, de aici, acest trend s-a imprastiat in toata lumea devenind o solutie care a dus la economisirea unor resurse financiare substantiale. 

La ora actuala, iluminatul cu LED este considerat a fi unul dintre cele mai avansate tehnologii si nu doar pentru ca ofera o eficienta energetica ci si din prisma avantajelor numeroase oferite. Multe modele de becuri LED permit reglarea intensitatii fluxului luminous astfel incat, se poate trece cu usurinta de la lumina potrivita pentru citit la cea destinata altor activitati si pana la crearea unei lumini de veghe atunci cand nu este nevoie de o sursa atat de puternica. Insa, trebuie retinut faptul ca trebuie sa aiba mentiunea ,,reglarea fluxului luminos” pe eticheta. 

Un alt motiv pentru care becurile cu LED sunt mai performante decat oricare alte modele este faptul ca intensitatea luminoasa ramane neschimbata pe toata durata de viata a acestuia. Facand referire la aceasta din urma, fata de becurile incandescente sau cu halogen, vor fi inlocuite mult mai rar si au o durata de viata crescuta. Acest avantaj transforma investitia intr-una inteligenta pe termen lung. Becurile cu LED pot sa ia forma celor incandescente cu usurinta intrucat pe piata se poate identifica o diversitate mare de modele, asadar, nu va trebui sa fie schimbate corpurile de iluminat din locuinta. 

Incepand de la lumina calda pana la lumina rece, pot sa ofere nuanta de iluminare dorita. Tipul de lumina pe care il emana este strict o chestiune de preferinte si necesitati, asadar, la acest capitol este strict alegerea fiecaruia. 

Cat se poate economisi cu adevat folosind becuri LED? 

Asadar, am ajuns in punctul cel mai important al articolului nostru, mai exact posibilitatile

 de economisire oferite de aceste becuri LED. Foarte multe persoane inca utilizeaza modul de iluminare clasic intrucat nu detin suficiente informatii despre posibilitatile de economisire pe care le aduce cu sine utilizarea unor becuri LED. 

In primul rand, este necesar sa mentionam faptul ca a face rabat la calitate te poate costa mai mult decat investitia initiala pe care o presupune utilizarea unor becuri LED. In momentul in care pornesti la cumparaturi cu gandul de a economisi trebuie sa te gandesti ca produsul cumparat sa te ajute sa faci acest lucru in fiecare luna si nu doar in momentul achizitiei.

Pentru a aprofunda si mai mult posibilitatile de economisire oferite de becurile cu LED, exemplele sunt cele mai edificatoare in acest sens. Sa presupunem ca pentru iluminarea unui apartament cu doua camere sunt necesare 8 becuri LED. Trei becuri pentru camera de zi, doua pentru dormitor, unul pentru baie, unul pentru bucatarie, si unul pentru balcon. In ceea ce priveste tipurile de becuri utilizate pentru a studia mai indeaproape exemplul de fata, am luat in considerare utilizarea unui model standard, echivalent a 60 W care in cazul celor cu LED au o putere ce echivaleaza cu 9,5 W iar in cazul celor economice consuma 15 W. Se poate observa cu usurinta ca becurile cu LED consuma intr-adevar mai putin decat modelele generice cu care am fost obisnuiti pana in ziua de astazi. 

Desi un bec LED este mai scump decat unul obisnuit, conform calculelor specialistilor amortizarea investitiei initiale nu se realizeaza imediat. Este nevoie de aproximativ 4 ani pentru a amortize investitia initiala a unui bec cu LED care, sa presupunem, ca a costat 40 lei. Abia dup ace au trecut primii ani de utilizare se va observa ca s-au facut o serie de economii pe partea de iluminat a casei. Becurile cu LED au o durata de viata de 10 ani iar decizia de cumparare a acestora trebuie realizata de abia in momentul in care consumatorul este informat asa cum se cuvine. 

Adevarate economii se vor putea observa de abia dupa o utilizare pe termen lung. Si, daca inca nu te-am convins cata economie se poate face prin utilizarea unor becuri cu LED atunci, vom face un calcul aprofundat al specialistilor in domeniu. Sa presupunem ca pentru un apartament cu 2 camere s-a investit in mod initial suma de 320 lei, investitie in urma careia au fost achizitionate 8 becuri LED. Daca s-ar fi optat pentru becuri economice atunci investitia initiala ar fi scazut in mod considerabil la jumatate. Avand in vedere ca un bec LED consuma annual 65W si un bec economic 100W se constata ca s-a realizat o economisire de 38 lei pe an. Astfel, dupa o perioada de 4 ani, se va putea amortiza investitia si sa se recupereze si cei 160 lei care ar fi fost investiti in becuri economice. Mergand mai departe in calculul nostru aprofundat, becurile cu LED sunt garantate sa functioneze 10 ani. Dupa finalizarea acestei perioade de 10 ani se constata ca s-au mai economisit 230 lei. Logica este simpla. Daca investitia initiala a fost de 320 lei, in primii patru ani de functionare ai amortizat investia impreuna cu suma care ai fi cheltuit-o in mod initial pe niste becuri economice care ar fi putut fi cumparate la jumatatea pretului becurilor cu LED. In urmatorii 6 ani cu siguranta rezulta o economisire de aproximativ 230 lei.  

Cum poti sa economisesti si mai mult? 

Dupa cum s-a putut observa anterior, consumul este destul de redus, aspect care reprezinta unul dintre principalele avantaje pentru care becurile cu LED au devenit atat de populare. Acestea reprezinta o modalitate responsabila prin care se pot realiza economii pe termen lung. Si, intocmai ca si in cazul oricarei decizii investitionale este nevoie de timp pentru a se amortiza si rezultatele sa se vada. 

Economisirea cu ajutorul acestor becuri cu LED se poate face foarte usor si incepe din momentul in care s-a luat decizia de a inlocui toate becurile clasice din casa. Becurile cu LED reprezinta primul pas pentru a realiza economii serioase la energia electrica si acest lucru sa se vada cu timpul in buzunarele tale. 

Exista cateva solutii simple care pot sa fie aplicate oricand iar primul pas este sa se tina cont de acestea de fiecare data. In primul rand, este vorba despre montarea unor becuri care au intensitatea potrivita pentru a fi capabile sa ilumineze un spatiu. Apoi, trebuie evitata instalarea unor becuri in fitinguri incastrate in tavane si pereti intrucat acestea pot sa creasca in mod simtitor consumul de energie. Desi nu poate parea mult la inceput, o data cu trecerea timpului se va simti aceasta cheltuiala in plus. 

O alta modalitate prin care se poate economisi este sa se inchida lumina de fiecare data cand nu este utilizata intr-o anumita incapere. Acest obicei trebuie sa fie extins asupra tuturor membrilor familiei si sa se respecte de fiecare data. De asemenea, zugravirea peretilor in culori deschise si instalarea unor ferestre mari te va ajuta sa te bucuri mai mult timp de lumina naturala. 

Inca o modalitate eficienta de economisire este sa se instaleze senzori pentru ca iluminatul unui spatiu sa se realizeze doar atunci cand este nevoie. 

Aceste cateva trucuri desi nu se vor simti inca de la prima factura de energie, cu siguranta au impact pe termen lung. Impreuna cu utilizarea unor becuri LED si a unor electronice si electrocasnice care fac parte dintr-o clasa energetica superioara, vei putea sa economisesti intr-un mod inteligent.  

Becurile cu LED o solutie inteligenta de economisire pentru administrarea unui oras

Iluminatul cu LED este utilizat in aplicatii casnice, industriale si comerciale prezentand o eficienta crescuta. Din ce in ce mai multe spatii comerciale, institutii, locuri publice si nu numai, utilizeaza tehnologia LED pentru a asigura un iluminat de calitate. 

Daca pentru un utilizator casnic economisirea energiei electrice pentru reducerea costurilor prezentate in facturile de utilitati are o importanta majora pentru ca fiecare banut economisit conteaza, la nivelul administrarii unui oras, diminuarea acestor cheltuieli reprezinta un pas important. Prin iluminatul spatiilor publice cu becuri LED si instalatii care utilizeaza aceasta tehnologie, economisirea poate sa se traduca prin obtinerea unor resurse consistente care ar putea ajuta la realizarea altor investitii importante. 

Becurile LED o tehnologie din ce in ce mai accesibila

Daca in trecut achizitionarea unor becuri LED insemna sa se investeasca o suma consistenta, evolutia tehnologiei si popularizarea acestor tipuri de surse de iluminat, a facut ca pretul platit pentru acestea sa se diminueze considerabil. Si, dupa cum estimeaza specialistii in domeniu, pretul acestora va mai scadea in urmatoarea perioada. 

Becurile cu LED reprezinta una dintre solutiile care pot sa genereze economii consistente. Asa cum s-a demonstrate in calculele anterioare, economia nu este substantiala insa, este suficient de consistenta incat sa asigure posibilitatea de a achizitiona ceva care are o importanta majora pentru investitiile din casa si nu numai. 

Aplicarea unei astfel de solutii este simpla si, pentru a putea beneficia de toate acestea este nevoie de putina rabdare. Amortizarea intregii investitii se face in timp si, pentru a obtine cele mai bune rezultate este necesar sa se aplice si unele modalitati secundare, asa cum ar fi de exemplu, inlocuirea iluminatului clasic cu cel pe LED sau aplicarea metodelor amintite mai sus. 

Becurile cu LED sunt potrivite a fi instalate in orice tip de spatiu, singura limitare pe care o au este sa nu fie instalate in corpuri de iluminat care nu permit circularea aerului. Desi becurile LED nu emit caldura si nu se supraincalzesc, este bine sa se tina cont de aceasta recomandare. 

Spre deosebire de becurile incadescente care sunt mari consumatoare de energie, cele pe LED permit utilizatorului sa realizeze un consum de energie intr-un mod mai responsabil dar si sa opteze pentru o solutie care nu necesita inlocuire decat dupa un timp indelungat de folosire. Motivul pentru care becurile incadescente creeaza un consum atat de mare de energie este pentru ca filamentul se incalzeste in mod considerabil iar caldura emanata reprezinta o pierdere in procent de aproape 50%. Becurile cu LED sunt rezistente la socuri, vibratii, umiditate si alti factori externi, aspect care le face sa fie mai avantajoase ca investitie intrucat nu vor necesita inlocuiri prea dese. 

Atunci cand se achizitioneaza becuri LED trebuie sa se renunte la ideea de ,,mai ieftin”. Aceasta sintagma, de multe ori poate sa fie echivalentul unui produs de calitate mai scazuta sau cu anumite neajunsuri. Atunci cand se achizitioneaza orice tip de produse pentru casa, chiar si becuri LED accentul trebuie pus pe calitate, functionalitate si confort si nu pe pret.

Desi pe piata se pot gasi si optiuni de iluminare a interioarelor mai ieftine in comparatie cu becurile LED, trebuie sa te gandesti ca aceasta investitie in becuri LED reprezinta una pe termen lung, timp in care te vei putea bucura de iluminarea eficienta a spatiului interior indiferent daca vorbim despre birou sau despre spatiul de locuit. 

Fata de anii anteriori cand inca aceasta tehnologie era in curs de dezvoltare, acum becurile LED au inceput sa devina din ce in ce mai accesibile. Sunt solutii economice, de durata si pot sa aduca numeroase avantaje in locuinta ta si nu numai. 

Daca este sa pui in balanta costurile pe care le presupune investitia in niste becuri LED cu cheltuielile pe care le ai comparand destul de des diverse tipuri de becuri care sunt mai ieftine, acest cost din urma este unul mult mai mare si acest lucru se va vedea clar in momentul in care faci calculele totale si verifici unde au avut loc pierderile. 

Asadar, in momentul in care doresti sa asiguri pentru casa ta un iluminat eficient, economic, de calitate si functional, optiunea aceasta cu becuri LED este una deosebit de avantajoasa. Cu siguranta, in momentul in care vei face calculele dupa perioada de amortizare, vei putea constata cu usurinta ca aceste calculi pe care ti le-am prezentat in acest articol sunt cat se poate de apropiate de adevar. 

Acum ca stii cata economie se poate face numai prin simpla instalare a unor becuri LED, cu siguranta poti pune in balanta mai usor costurile pe care le ai cu alte tipuri de becuri in comparatie cu acestea. Informatiile prezentate aici sunt menite sa tea jute sa iei o decizie corecta si in conformitate cu necesitatile tale si, daca concluziile pe care ti le-am prezentat au fost convingatoare atunci cu siguranta vei opta intr-un viitor destul de apropiat pentru un sistem de iluminat interior pe LED. 

Speram ca aceste informatii sa iti fie utile si sa le folosesti atunci cand vei decide ca a venit timpul sa optezi pentru un sistem de iluminat care sa iti permita sa faci si economii.