Ai casa noua de dimensiuni mari, cu gradina, foisor si tot tacamul. Te bucuri, evident. Dar cand vor veni facturile la energie electrica si la gaze, nu vei mai zambi asa mult.. O casa trebuie sa aiba un aspect frumos, o baza solida si sa fie economica pe cat posibil. In ceea ce priveste caldura casei pe timp de iarna, aceasta este pastrata daca a ta casa a fost izolata in prealabil cu materiale speciale. In ceea ce priveste energia electrica, aici vom reduce costurile daca stim exact ce tip de bec sa folosim. Nu doar corpul de iluminat conteaza ci si sursa de lumina. Cele mai cautate in ultima vreme sunt becurile led. Acestea au o medie de viata de peste 50.000 de ore de functionare, consuma cu mult mai putin decat un bec cu halogen si ofera o lumina perfecta pentru orice incapere. In ziua de azi, economia de energie electrica se afla pe lista de prioritati a multor persoane, satui probabil de facturile mari care vin mai ales in toiul iernii, cand lumina naturala nu mai bate pana seara tarziu. Din acest motiv marea majoritate a romanilor sunt preocupati sa faca mici modificari in casa lor, pentru a reduce consumul de energie electrica. Primul pas spre economie pe care il fac acestia, este acela de a inlocui becurile normale cu becuri economice, becuri cu led sau proiectoare led.

Avantajele becurilor led

Becurile LED au multe avantaje care arata clar ca sunt mult mai utile decat becurile clasice. Principalul beneficiul este economia la factura de curent electric ce ne va ajuta cu siguranta sa folosim banii economisiti in alte scopuri, mai dragute, cum ar fi o cina in oras sau niste haine noi... In plus, un bec led imprastie o lumina puternica iar factura de curent va fi de 4 ori mai mica decat daca ai folosi un bec obisnuit. Aceste becuri LED au o putere de consum de 30W insa furnizeaza lumina exact ca a unui bec clasic de 120W. Un alt lucru foarte esential este ca becurile led nu emit radiatii ultraviolete si nu sunt periculoase pentru sanatatea corpului uman. Au un pret mult mai mic, iar in ceea ce priveste durabilitatea unui bec cu Led spunem ca exista un raport foarte bun calitate - pret. Aceste becuri contribuie la reducerea poluarii, datorita tehnologiei prin care acestea sunt confectionate. Sunt foarte rezistente de-a lungul timpului. au o rezistenta avansata la socuri, vibratii si apa. Aceste becuri emit o lumina care nu este obositoare pentru vedere si nu in ultimul rand au un design de o eleganta aparte.

Becurile, alegeri in functie de tipul de lumina emisa

Exista o gama variata de corpuri de iluminat pentru interior/exterior dar in baza, exista doua tipuri de lumina pe care acestea le emit: lumina calda si lumina rece. In functie de spatiul din locuinta sau din exterior, vom avea nevoie sa ne orientam perfect cand alegem un model de bec. Pentru un living de exemplu, e nevoie de o lumina rece, deoarece aceasta se aseamana foarte mult cu lumina naturala si ofera o buna vedere asupra tuturor obiectelor din incapere. Pentru un dormitor este bine sa folosim o lumina mai slaba, un bec cu lumina calda, care ofera relaxare si un confort sporit. Pentru baie si hol de asemenea nu avem nevoie de o lumina puternica asa ca mergem tot pe ideea de bec cu lumina calda. In bucatarie in schimb, o alegere buna este a luminii reci si dispusa daca este posibil pe mai multe corpuri de iluminat, eventual cele cu cap rotativ pentru ca lumina imprastiata in camera sa focalizeze punctele de interes cum ar fi: masa la care mancam, rafturile cu ustensilele necesare sau catre aragaz. In exteriorul casei, alegem in functie de scop. Daca vrem sa luminam doar curtea ca scop decorativ, alegem o lumina slaba, in schimb daca vrem sa luminam calea catre iesire/intrare atunci alegem o lumina mai puternica, rece. Indiferent ce alegere faci, opteaza pentru calitatea becurilor si nu te ghida neaparat dupa pretul acestora.

Corpuri de iluminat

Pe piata exista numeroase modele de diferite forme, culori si textura si aceasta gama variata iti poate da uneori senzatia ca nu gasesti ceea ce cauti, facand dificila alegea unui anumit model. Alege sa cumperi corpuri de iluminat ce se potrivesc incaperii si ia in calcul atat suprafata pe care o ai de luminat cat si inaltimea incaperii tale. Recomandari: pentru o camera de living inalta de 3m, opteaza pentru modelul tip pendul, in schimb pentru un dormitor, poti alege o aplica de tavan sau perete. Alege in functie de nuantele mobilierului sau daca nu ai inspiratie, poti merge cu incredere pe Alb, se potriveste oricarei incaperi si ofera un aspect frumos de fiecare data.