In prezent pe internet puteti cumpara orice, de la legume, electronice, becuri LED, mobila, pana la masini, case, sau chiar si o parcela de sol pe Luna. Este evident ca este mult mai comod sa iti comanzi produsele preferate din confortul canapelei sau chiar si din pat. Oricum, magazinele online devin tot mai populare, si daca este sa ne uitam si la contextul actual in care pandemia de Corona Virus forteaza inchiderea a tot mai multor magazine fizice, cele online sunt cea mai sigura si fiabila solutie pentru cumparaturile de zi-cu-zi si nu numai. Inainte de a va orienta spre un magazin online trebuie sa tineti cont de cateva lucruri.

 

Alegeti cu atentie un magazin online de incredere

 

Alegeti numai acele siteuri in care puteti avea incredere. Un site sigur in prmiul rand are o conexiune sigura. Asta se poate verifica in bara de adresa a browserului dumneavoastra. Daca in iante adresei apare “www.exemplu.ro” atunci veti sti ca este vorba de o conexiune sigura. Un alt lucru de urmarit la un magazin online este sectorul de reviewuri sau pareri ale clientilor. Magazinele online mari permit tuturor clientilor sa isi exprime parerrea despre produsele comercializate, de asemenea un sistem de notare a fiecarui produs arata un grad de transparenta a siteului.

Este foarte important sa faceti cumparaturi online numai de pe siteurile de incredere si care va ofera o garantie a tranzactiilor. Feriti-va de acele magazine online care promit preturi incredibil de mici data de orice alt magazin deoarece exista riscul de a va trezi cu produse contrafacute, de o calitate indoielnica sau care nu functioneaza. Asadar, atata timp cat respectati aceste simple reguli va veti putea bucura de o experienta de sopping online placuta si in deplina siguranta.

Spuneam ca in mediul online veti gasi cu usurinta cam orice, iar in domeniul iluminatului interior si exterior, optiunile sunt la fel de variate, de la becuri LED, la corpuri de iluminat, sisteme de control, dar si accesorii pentru astfel de infrastructuri. Su pentru ca vorbim despre o multitudine de optiuni, mai ales ca infrastructura magazine online a adus publicului larg posibilitatea achizitionarii de corpuri de iluminat economice la preturi chiar foarte accesibile, suntem datori sa va oferim cateva indicatii legate despre ceea ce trebuie sa stiti atunci cand doriti sa va schimbati becurile clasice cu unele LED. Inainte de orice, trebuie sa spunem ca aceasta tehnologie este oarecum noua deci este firesc sa vedem persoane care inca au o anumita reticenta sau pur si simplu nu cunosc aspectele ce apartin acestei tehnologii. Asadar, vom incepe cu inceputul, mai exact cu notiunile de baza pe care trebuie sa le stiti legat de becurile LED.

 

Ce trebuie sa stiti despre alegerea unor becuri cu LED

 

Becurile cu LED nu pot fi comparate cu cele clasice pe incandescenta. Prima diferenta uriasa este puterea, daca un bec cu filament clasic pe incandescenta de 60 Wati da un anumit flux de lumina, un bec LED de 60 Wati ofera un alt flux. In primul rand pe toate cutiile de becuri LED veti vedea doua puteri: Prima putere inscrisa, mai mica este cea reala de consum (3W – 18W de exemplu) iar cea de-a doua, mai mare este cea de comparatie cu puterea unui bec cu incandescenta (45W – 120W de exemplu). Asadar, daca lustra dumneavoastra are 3 becuri a cate 75W trebuie sa va orientati la niste becuri LED ce ofera o lumina comparabila cu cele pe care le aveti, deci cu o putere undeva intre 9 Wati si 12 Wati. Asadar asigurati-va ca veti comanda becurile in functie de puterea totala pe care o doriti alegand becurile cu puterile comparative.

Un amanunt la fel de important legat de puterea becurilor este modul in care alegeti cum alegeti puterea luminii pentru fiecare camera. Este logic ca in dormitor lumina sa fie mai blanda, sau sa existe posibilitatea de a avea un bec de o putere mai mica si unul de o putere mai mare. Intr-o sufragerie veti avea nevoie de o lumina mai puternica. Aici puteti folosi fie unul sau mai multe becuri LED, in cazul in care aveti o lustra cu mai multe socluri. In general o putere totala echivalenta de 150W – 250W (fie 2 becuri LED de 10W sau 3 becuri LED a cate 15W) ar trebui sa fie suficienta. Pentru bucatarie recomandam o putere comparatibila, maxima de 150W sau 200W. Alegeti becurile LED care pot oferi suficienta lumina pentru a acoperi nevoile dumneavoastra pentru fiecare camera. Daca nu aveti cunostiinte in acest domeniu, puteti oricand solicita informatii si ajutorul unui specialist.

Pe langa putere, mai trebuie sa acordati atentie sporita inca unui aspect. Soclul becului este partea care va permite sa il infiletati, aceasta parte are atat rol de suport cat si de conectare a becului la tensiune. In magazinele online veti gasi becuri LED pentru toate tipurile de socluri, insa de cele mai multe ori soclurile E27 si E14 sunt cele mai uzuale tipuri. Primul, E27, este intalnit in mai toate tipurile de lustre, aplice de tavan sau de perete, insa pentru a fi siguri ca veti comanda becurile compatibile, verificati mai intai fisa sau documentatia corpului de iluminat pentru care doriti sa comandati becurile. De asemenea, puteti apela si la o persoana cu minime cunostiinte tehnice pentru a va ajuta.

Un aspect foarte important in comandarea unor becuri LED online este si cel ca exista o diferenta intre becurile LED de aceasi putere. Doua becuri cu aceasi putere insa de marci diferite, sa zicem 14W, vor da lumini de puteri diferite. Unitatea de masurare a luminii este Lumen, si de cele mai multe ori in descrierea produsului veti gasi si valoarea de Lumeni a becului. Fara a intra in detalii prea tehnice, cu cat valoarea este mai mare, cu atat lumina data de bec va fi mai puternica. Pe langa puterea luminii un alt element este si temperatura lumini, aceasta este notata pe fiecare bec sau in capitolul detalii produs sau in specificatiile tehnice. Exista trei tipuri de temperatura, lumina calda, neutra si rece. Lumina calda este oarecum similara cu cea oferita de becurile cu incandescenta, in timp ce lumina neutra este similara oarecum cu lumina zilei. O temperatura rece a luminii inseamna ca becul va oferi o lumina de un alb albastrui. Alegeti temperatura luminii in functie de un criteriu simplu: Lumina calda relaxeaza, deci e buna in general pentru dormitor dar si pentru camera copilului; in timp ce lumina neutra este perfecta pentru bucatarie, hol, baie. Lumina rece o recomandam pentru spatiile tehnice sau auxiliare, garaj, camara, debara… etc.

            Trebuie stiti ca exista mai multe tipuri de becuri cu LED, cele mai populare fiind cele cu dom, sau care imita forma aparenta a unui bec clasic. Pe langa acestea la fel de populare sunt si cele cu forma tubulara. Acestea su mai multe LED-uri dispuse vertical pe un suport in interiorul unei carcase transparente. Acest gen de becuri sunt ideale pentru aplicele cu becuri, atat cele de tavan cat si pentru perete, dar si pentru lustre. O categorie mai aparte de becuri LED este cea cu filamente LED. Acestea au un aspect similar cu cele pe incandescenta, insa pot avea si forme variate. In general acest gen de becuri au un rol decorativ, insa in general recomandam folosirea acestora doar pentru acele corpuri de iluminat mai moderne sau cu un aspect vintage. O alta varianta ar fi folosirea unui astfel de bec si pentru corpurile de iluminat mai inconventionale.

 

Exista si alte variante

 

O alta varianta la achizitionarea unor becuri LED este cea a corpurilor de iluminat noi. Aceasta solutie este ideala daca doriti sa faceti o schimbare in casa, exista o multitudine de soluti pentru oricine. De cele mai multe ori printr-o simpla schimbare a corpurilor de iluminat puteti insufla un nou look casei. Pentru asta veti avea nevoie de un electrician care sa va ajute cu instalarea. Cele mai populare tipuri de corpuri de iluminat sunt aplicele. Acestea sunt practice, simplu de instalat si fiabile. Veti putea gasi in magazinele online modele care se potrivesc oricarui stil si preferinte. Pe langa aspect, trebuie sa stiti ca exista si modele de corpuri de iluminat ce ofera mai multe tipuri de lumina, colorata sau optiunea de a controla temperatura luminii. Totodata daca va doriti ceva mai aparte puteti opta si pentru aplice LED cu control de pe smartphone sau cu boxa bluetooth.

In orice caz, indiferent de ceea ce alegeti trebuie sa stiti ca orice magazin online asigura transportul pentru produsele comandate. Inainte de a plasa comanda asigurati-va ca ati parcurs toate informatiile legate de conditiile de transport, retur si garantie ale magazinului. De cele mai multe ori magazinele online mari ofera si posibilitatea returnarii produsului in cazul in care acesta nu este conform sau daca pur si simplu nu este ceea ce v-ati dorit. Asadar, ca reguli principale mentionam: informati-va inainte de a alege un anumit magazin online, asigurati-va ca este sigur si ca ofera garantia unei tranzactii sigure. Este cel mai bine sa solicitati plata online, insa produsele pot fi achitate si la momentul ridicarii acestora de la curier. In incheiere va uram o experienta cat mai placuta in mediul online.