Inventia lui Thomas Edison a fost cea care a adus lumina civilizatiei. Nu vorbim despre foc si nici despre curent, ci despre inventarea becului electric. In forma sa clasica, un bec se foloseste de un principiu destul de simplu, mai exact vorbim despre un for subtire din Wolfram (un metal dur cu un punct de topire de peste 5500 grade Celsius) ce este strabatut de un curent.

Prin intermediul curentului acest fir subtire genereaza o lumina foarte puternica (practic vorbim de un fir metalic ce se inroseste din cauza curentului). Inca de la inventarea becului cea mai mare provocare a fost cea de a prelungi durata de functionare a acestuia. Un bec clasic cu filament are o viata de aproximativ 1000 de ore sau un an.

Alegerea unui bec, una simpla sau nu?

Insa de cativa ani, tehnologia LED si-a facut loc in fiecare casa oferind toate avantajele pe care aceasta le are de oferit. Asadar, pentru inceput sa privim asupra catorva aspecte ce diferentiaza becurile LED fata de celalalte tipuri. In primul rand vorbim despre energia consumata si in mod implicit si clasa de eficienta energetica. Un bec clasic care sa ofere o lumina suficient de puternica are un consum intre 80 – 120 de wati, deci vorbim clar de un consum de energie destul de mare daca e sa comparam cu un bec LED care ofera aceasi putere de iluminare dar la un consum mediu de 12 – 15W.   De asemenea un bec cu LED poate avea o viata chiar si de 10 ori mai mare decat cea a unui bec clasic, iar pe langa asta, majoritatea becurilor cu LED rezista la un numar mult mai mare de aprinderi si inchideri fata de cele clasice.

Asadar, sunteti in magazinul de electrice si priviti cu uimire la intreaga multitudine de becuri si trebuie sa cumparati becurile de care aveti nevoie. Asa cum probabil cunoasteti exista 9 tipuri de socluri sau de cuplaj insa cele mai populare sunt E27 si E14. Primul tip de soclu, E27 este cel des utilizat in mai toate tipurile de aplice led instalmen, lustre, lampadare, veioze, etc. Este usor de recunoscut datorita filetului proeminent metalic de la baza becului. E14 este un soclu similar  cu primul, insa are un diametru cam de doua ori mai mic. Acest gen de dulie este utilizata de cele mai multe ori in corpurile mici de iluminat, veioze, aplice de perete etc. Pe langa aceste doua tipuri de socluri mai exista si cele de tip borne. Aceste becuri sunt folosite de cele mai multe ori in corpuri de iluminat cu spoturi dar si in domeniul auto. Deoarece exista foarte multe tipuri de socluri din aceasta categorie, va recomandam sa parcurgeti instructiunile corpului de iluminat inainte de a merge spre magazin.

Pe langa tipul soclului sau a duliei, becurile se diferentiaza si prin forma pe care o au. Cel mai uzual bec este binecunoscutul corp clasic, pe langa aceasta forma avem becuri tip spot, reflector (datorita stratului de reflexie de la baza), lumanare, drept (bec economic – LED) , spirala (bec economic – LED) si glob. Pe langa aceste forme exista si becurile speciale, sau cu forme specifice anumitor aplicatii (pentru domeniul Auto, electronice diverse, etc…). Evident, la fel ca si in cazul duliilor, daca veioza sau corpul de iluminat are un bec cu o forma mai ciudata, luati-l pe cel vechi cu dumneavoastra sau cititi manualul de utilizare (sau ambalajul corpului de iluminat) inainte de a pleca spre magazin.

Un bec perfect pentru orice camera si spatiu

Intram in segmentul puterii in ceea ce priveste un bec. Becurile au puteri diverse, de la cele mai slabe, pana la cele mai puternice, toate sunt marcate cu aceste informatii fie pe baza becului, aproape de dulie, fie pe corpul de sticla al acestuia. Puterea unui bec se masoara simplu in Watt sau Lumeni (flux de lumina) insa cel mai simplu este sa tineti cont de Watt. Un bec LED de 15W (Wati) va oferi aproximativ aceasi lumina (daca nu mai puternica chiar) ca un bec clasic cu filament de 100W. In analogie, un spot LED cu puterea de 9W va avea aceasi intensitate de lumina ca un spot cu incandescenta de 60 – 80W. In majoritatea magazinelor veti avea posibilitatea de a vizualiza intensitatea si culoarea luminii oferite de becuri prin intermediul standurilor de expunere sau de proba. Asadar, nu ezitati sa cereti ajutorul reprezentantilor magazinului.

O ultima caracteristica de care e bine sa tineti cont este proprietatea unor becuri de a functiona cu instalatii de iluminat interior reglabile. Dimmer sau dimmable este un termen ce indica faptul ca respectivul bec este conceput pentru a lucra cu intrerupatoarele ce regleaza intensitatea luminii. Pe cutiile acestor becuri veti regasi simboluri elocvente (similare cu un buton de volum sau ceva asemenator) ce sugereaza compatibilitatea acestora cu astfel de instalatii. Atentie, becurile ce nu au acest simbol nu sunt compatibile cu instalatiile de iluminat cu dimmer sau cu reglor de intensitate a luminii.

Ca si concluzie despre alegerea unui bec este bine ca atunci cand aveti dubii sa consultati manualul corpului de iluminat sau sa cereti informatii persoanelor specializate. De asemenea schimbarea becurilor la instalatiile mai complexe ar trebui realizata numai de catre persoane cu minime cunostiinte de tehnica si electrica sau electronica.