Mai aveti in casa acel tip de tablou vechi cu sigurante pe patroane de ceramica si cu lita? Ei bine, ar fi cazul sa il schimati cat de repede se poate cu unul nou, insa de aici pleaca o alta intrebare, cum va orientati spre un tablou electric potrivit pentru instalatia electrica a caminului dumneavoastra.

Pentru inceput, inainte de a cauta raspunsul, trebuie sa spunem ca tabloul electric este inima oricarei instalatii electrice, fie ea una de uz casnic sau industrial. Evident in domeniile industriale se folosesc tablouri speciale construite modular cu mai bine de 6 circuite de cuplaj per faza. Insa nu e cazul sa extindem acest subiect.

Cele trei roluri ale unui tablou electric

Tabloul electric al unei case este gandit pentru a oferi trei elemente: rutarea energiei electrice, protectie si accesibilitate. In primul rand, distributia energiei electrice este realizata prin intermediul constructiei tabloului si aici inca de la prima vedere veti observa mai multe elemente de siguranta dispuse intr-o singura linie sau mai multe. Evident, cele cu mai multe linii de elemente sunt concepute pentru case sau vile, in general tablourile electrice pentru un apartament sunt cu un singur rand de elemente de siguranta.

Distribuirea energiei electrice se face defalcata pe doua segmente (de cele mai multe ori sau in cazul tablourilor simple) mai exact vorbim de linia de curent pentru prize (cu si fara impamantare) si cea pentru iluminat. La tablourile electrice mai complicate sau proiectate personalizat pentru o locuinta se poate opta pentru o distributie separata pe partea de prize si iluminat in fiecare camera; insa pentru asta trebuie ca si instalatia electrica sa fie proiectata corespunzator.

Al doilea element oferit de catre un tablou electric este siguranta. Cu totii stim cum parintii sau bunicii scoteau patroanele arse si schimbau lita din interior cu una noua iar apoi curentul “revenea” ca prin magie. Ei bine astfel de practici sunt extrem de periculoase deoarece exista riscul maxim de izbucnire a unui incendiu de la un banal scurtcircuit sau o priza defecta. Asadar tabloul electric are in constructia sa acele module de sigurante care spre deosebire de patroanele vechi cu lita, acest tip de siguranta ofera un grad sporit de protectie avand si o durata de viata mult mai mare.

Siguranta – elementul cheie in orice instalatie electrica

Sigurantele pe comutatie sau cele automate cum mai sunt denumite sunt mecanisme electrice ce decupleaza circuitul electric in caz de scurtcircuit, suprasarcina sau la cuplarea unui consumator mult prea puternic. Asadar, cu astfel de sigurante nu veti mai avea motive de ingrijorare. Dispunerea sigurantelor intr-un tablou electric se face de cele mai multe ori in cascada (adica in serie) astfel creste sensibilitatea sigurantelor. Pentru a alege corect sigurantele pentru tabloul electric asigurati-va ca acestea nu sunt sub-dimensionate sau supra dimensionate (vorbim de numarul Amperilor si curentul la care acestea se decupleaza in caz de supra-consum). Pe intelesul tuturor, la o sigurnata de 5 Amperi pusa in cascada cu una de 20 Amperi rezistenta la un consumator casnic este mica. Cu alte cuvinte la conectarea unui uscator de par circuitul se va decupla.

Asadar avem doua randuri de sigurante puse fie in cascada, fie punctual / camera insa pe langa acestea orice tablou electric trebuie sa contina si o siguranta generala si un decuplator general. De cele mai multe ori sigurantele generale pe comutatie contin si comutatorul general.

Accesibilitatea este cea care conteaza atunci cand doriti sa schimbati un bec, un intrerupator sau o priza, prin simpla mutare a pozitiei comutatorului sigurantei veti opri energia electrica fara a mai depune vreun efort. De asemenea, prin caracterul sau modular, un tablou de sigurante modern ofera acces facil la schimbarea elementelor de siguranta dar si in modificarea rutarii circuitului electric. Asadar, pe scurt vorbim despre trei beneficii esentiale pentru oricine si deci de un indemn direct de a va schimba vechiul tablou cu unul nou. Pe langa asta, asa cum este si firesc,  va recomandam sa apelati tot timpul la persoane specializate insa ce este si mai important de stiut este ca astfel de operatiuni trebuiesc facute doar de catre persoane cu solide cunostiinte tehnice electrice si de asemenea care cunosc temeinic normele de protectie si siguranta in lucrul cu tensiuni medii si mari.