Orice instalatie electrica fie ca doriti sa montati o priza si un corp de iluminat in balcon sau in beci, ori doriti sa proiectati un circuit electric pentru noua casa, nimic nu e posibil fara calbluri electrice. Acestea sunt conductori metalici (de cele mai multe ori din Cupru sau aliaje pe baza acestui matal) prevazuti cu un strat de izolatie realizat din material izolator din punct de vedere electric.

Cablurile sunt clasificate in trei categorii principale: De joasa tensiune, medie si pentru tensiuni inalte. De asemenea, cablurile electrice mai sunt clasificate si in functie de curentul maxim pe care il pot transporta (curent slab, mediu si puternic). Pe langa cablurile electrice simple mai exista si acelea cu o constructie speciala, prevazute cu izolatii si armaturi specifice diferitelor aplicatii ( rezistente la indoire, tragere, cu invelis de protectie la temperaturi mari, invelis instraturi, etc..).

Tipuri de cabluri electrice

Cablurile de joasa tensiune

(0.5 – 1Kilo-volt [500 – 1000 Volti] ) sunt cele mai des utilizate tipuri de conductori electrice in instalatiile casnice. Aceste cabluri sunt de cele mai multe ori realizate in sistem monofilament cu un miez de conductor flexibil (Cupru / aliaj) si un invelis din PVC flexibil. Pentru aplicatii in tensiuni si curenti slabi se pot folosi si cabluri electrice litate sau multi-filament.

Cablurile de tensiune medie (1.2 – 20Kv sau 1200 – 20000Volti) sunt folosite cu precadere in instalatiile de bransament. Acestea sunt cabluri robuste prevazute cu izolatii puternice. Evident, fiind vorba despre cabluri prin care trece o tensiune mare, izolatia acestor cabluri este una mult mai groasa.

Cablurile de inalta tensiune, pana la 400Kv sunt cabluri pentru aplicatii specifice domeniului industrial si pentru instalatii de bransament regional.

Despre cablurile electrice pentru tensiuni joase

Cablurile ce fac parte din categoria celor de joasa tensiune sunt impartite la randul lor in functie de domeniul de aplicatii in care acestea sunt folosite. Asadar avem cabluri pentru instalatii de interior, industriale, de control si semnalizare si cele speciale.

Cablurile pentru instalatii de interior (cod tehnic: FY (H07V-U); MYF (H07V-K); MYYM (H05VV-F) sunt cabluri monofilament sau multifilare pretabile aplicatiilor in instalatii electrice de uz casnic sau industrial insa in tensiuni mici de pana in 1000 de volti.

Cablurile pentru instalatii electrice industriale si de bransament usor (cod tehnic: ACYY/ACYABY; CYY-F/ CYABY (-F); H07RN-F; TYIF; T2XI-R; MSUDC (H01N2)) sunt cabluri de tip multi-core prevazute atat cu fir monofilar cat si cu multifilare avand izolatii multi-strat. Acestea sunt folosite mai ales in instalatiile industriale de alimentare a echipamentelor si a utilajelor mici si medii dar si pentru sisteme CNC industriale mici si medii.

Cablurile de control si semnalizare (cod tehnic: CSYY; CSYAbY; CSYY F; CSYAbY; F; CSYEY; CSYEAbY; CSYEY; F; CSYEAbY - F) sunt cabluri de joasa tensiune simple sau multi-core cu diametre mici de cele mai multe ori. Aceste cabluri pot fi gasite de cele mai multe ori in aplicatii din domenii ca electronica, IT, robotica si nu numai. Caracterizate prin diametrul subtire dar si prin contructie multifilara aceste cabluri sunt folosite de cele mai multe ori pentru a transporta spemnal digital, sau curenti slabi (pana in 5 – 10Amperi)

Pe langa aceste tipuri de cabluri de joasa tensiune mai exista si cele speciale care ofera protectie crescuta la foc, propagare de flacara si cu emisii reduse de halogen. Acestea se afla sub codurile tehnice (N)HXH, FE180 si E90. Cablurile cu intarziere la propagarea flacarii sunt indicate cu precadere in instalatiile de curenti medii si puternici, acesti conductori oferind un plus de siguranta in exploatarea instalatiei. Cablurile acestea pot fi folosite atat in instalatii casnice (mai ales pentru ca ofera un grad sporit de protectie) dar si in instalatii industriale.

Ca si concluzie trebuie sa spunem ca indiferent de aplicatie, in domeniul electric atat in instalatiile de joasa tensiune (si curenti slabi) dar si in cele industriale, este strict obligatoriu ca toate operatiunile sa fie efectuate numai de catre un personal cu studii specifice, instruit si cu solide cunostiinte in domeniul sigurantei si protectiei in lucrul cu instalatii electrice.