Atunci cand se lasa intunericul, cu o simpla apasare face ca totul sa fie iluminat in camera. Vorbim evident despre binecunoscutul intrerupator care in ultima perioada a devenit de la un banal comutator la un device inteligent ce poate fi controlat chiar si din alta tara. Alegerea unui intrerupator paote fi chiar o reala provocare pentru cei mai putin familiarizati cu acest gen de produse si tehnologii. Pentru inceput putem privi asupra principiului ce sta la baza functionarii unui astfel de echipament.
Rolul unui intrerupator, fie el simplu sau cu mai multe elemente de comutare este acela de intrerupe sau a inchide un circuit electric. Bineinteles, prin inchiderea circuitului se intelege pornirea becului sau permiterea trecerii curentului electric prin respectica instalatie. Asadar, un intrerupator are rolul de permite sau nu energiei electrice sa circule prin instalatie. Dupa cum spuneam in prezent exista o mutitudine de tipuri si modele de intrerupatoare, de la cele clasice, de tip cap scara cu comanda unui circuit de iluminat din mai multe puncte, pana la cele digitale sau controlabile prin WiFi si Bluetooth.

Tipuri de intrerupatoare in functie de modul de actionare

Intrerupatorul cel mai popular sa ii zicem este cel simplu ingropat. Acesta poate fi cu un singur canal de comutare sau cu multiple canale (un buton sau mai multe). Inainte de a cumpara un astfel de intrerupator trebuie sa va asigurati ca este compatibil cu doza din perete si cu dispunerea firelor electrice ale instalatiei de iluminat din camera. Deci nu vorbim de prea multi parametrii de care trebuie sa aveti grija, dimensiunile intrerupatorului si configuratia firelor acceptata de catre acesta sunt cele mai importante lucruri de care trebuie sa aveti grija. Bineintles, pe langa acestea nu va ramane decat sa alegeti culoarea, forma fetei dar si a butoanelor.
Intrerupatoarele cu dimmer sau de reglare a intensitatii luminii. Acestea sunt o serie speciala de comutatoare ce este destinata in mod direct numai pentru corpurile de iluminat ce suporta acest tip de instalatie. Intrerupatoarele cu dimmer sau cu potentiometru sunt excelente pentru orice instalatie de iluminat interior deoarece ofera un control direct asupra intensitatii luminii. Exista atat intrerupatoare ingropate cat si cu montare pe suprafata peretelui. Asigurati-va ca intrerupatorul este compatibil cu instalatia de iluminat, cu tipul de doza si, sau cuplajul la instalatie, iar tipul de fire este compatibil cu modelul ales de intrerupator.
Traim in era digitala, asadar este firesc sa gasim intrerupatoare digitale. Acestea sunt de mai multe tipuri diferentele majore fiind legate de modul in care este actionat intrerupatorul. De la cele ce pot fi actionate prin atingere, pana la cele cu senzori putem spune ca exista o gama larga de astfel de intrerupatoare. E bine de stiut ca astfel de intrerupatoare sunt perfecte atat pentru aplicatii de interior cat si de exterior. Marele avantaj al acestui tip de intrerupator este fiabilitatea. Astfel de echipamente sunt compatibile cu majoritatea tipurilor de instalatii de iluminat interior insa este bine sa cereti ajutor specializat.
Intrerupatoarele inteligente sunt viitorul! Este lesne de inteles faptul ca acest gen de intrerupatoare devin tot mai populare, mai ales pentru ca acestea ofera posibilitatea controlului deplin indiferent de locul unde va aflati. Asadar, daca sunteti in cautarea unor solutii inteligente si care sa va permita aveti o casa inteligenta, acesta este primul pas.

Ce mai trebuie sa stiti despre intrerupatoare

Asadar acestea sunt categoriile de intrerupatoare din punct de vedere al modului de actionare, insa pe langa aceasta clasificare trebuie sa spunem ca exista patru tipuri de intrerupatoare din punct de vedere al comenzii. Avem intrerupatoare simple, duble, tip cap-scara si cruce. Primele doua tipuri sunt cele folosite in general in locuinte, insa ultimle doua sunt folosite cu precadere in casa scarii sau acolo unde este nevoie de pornirea si inchiderea luminii din doua sau mai multe puncte. Un exemplu de aplicatie pentru intrerupatoarele tip cruce este cel al unei case a scarii pentru un bloc de 5 etaje. La parter si ultimul etaj vom avea intrerupatoare tip-scara, iar in etajele intermediare se vor folosi intrerupatoare cruce. Astfel lumina poate fi aprinsa si stinsa de la orice etaj. Evident, utilitatea acestui tip de intrerupatoare nu prea mai este atat de necesara daca este sa luam in calcul existenta sistemelor automate de iluminare cu senzor de prezenta.

In concluzie putem spune ca alegerea unui intrerupator tine in primul rand de modul in care doriti sa il montati. Luati masurile dozei inainte de a pleca spre magazin, si de asemenea asigurati-va ca instalatia este compatibila si de asemenea verificati sistemul de montare daca este unul facil pentru dumneavoastra sau nu. In al doilea caz, apelati numai la persoane specializate. Este evident ca inainte de a schimba intrerupatorul trebuie oprita alimentarea cu energie electrica a instalatiei de iluminat sau pe intreaga casa (daca nu sunteti siguri care siguranta sau grup decupleaza iluminarea).