Daca doriti sa dati farmec, caldura si personalitate casei dvs., ar trebui sa alegeti intotdeauna iluminarea potrivita. Mai jos veti gasi cateva tipuri de iluminat. Inainte de a incepe, am dori sa va spunem ca cea mai buna iluminare de care puteti profita in viata de zi cu zi este iluminatul natural la maxim. Lumina artificiala este intotdeauna necesara, desigur, pentru a putea vedea pe timp de noapte si, de asemenea, sa se alature luminii naturale, daca nu suficienta in casa ta. In plus, iluminatul artificial va ofera posibilitatea de a-l adapta nevoilor in orice moment. Optati intotdeauna pentru iluminat de putere redusa sau LED-uri, deoarece acestea aduc o multime de avantaje.

Exista cateva modele de iluminare pe care le gasesti mai jos, pentru a intelege mai bine acest aspect.

  1. Stil de iluminare naturala:Un tip de iluminat total gratuit care va ofera un sentiment de bucurie. Acesta va ajuta sa incepeti ziua intr-un mod plin de energie pozitiva asa ca luati in calcul sa aveti la casa ferestre si usi cat mail largi, prin care poate patrunde lumina naturala. Combinati lampile cu lumina artificiala in functie de lumina naturala existenta in casa pentru a consolida zonele in care nu se vede bine si acolo unde aveti nevoie de un punct suplimentar de lumina.
  2. Stil de iluminare ambientala:Este un tip de iluminat care emite o lumina de intensitate mai mica creand o atmosfera placuta si extrem de relaxanta. Lumina sa este indirecta si foarte discreta, ideala pentru momente de liniste, acasa. Este un iluminat utilizat pe scara larga in medii chill-out. Acesta adauga o nota minimalista cu lumina sa difuza. MODEL: lampa de veghe)
  3. Stil general de iluminare:Este foarte des utilizat pentru a genera o lumina omogena in intreaga camera. Pentru a realiza acest lucru, puteti combina lumini directe cu cele indirecte pentru a crea o vizibilitate mai buna si mai mare. Ajuta la dezvoltarea sarcinilor de baza si functionale. Model: aici plafoniera
  4. Stil de iluminat decorativ:Daca doriti sa scoateti in evidenta o atmosfera, obiect sau o anumita zona, nimic nu e mai bun decat lumina decorativa. Ofera o importanta la ceea ce lumineaza. Acest stil este utilizat in prezent pentru a evidentia elemente de arhitectura, sculpturi, vitrine, picturi, gradini etc.
  5. Stil de iluminare a expunerii:Pentru a da o nota aparte in cazul in care protagonistul este de iluminat, este folosita lumina decorativa. Se creeaza un mediu luminos tipic pitoresc. Pentru a realiza acest lucru puteti utiliza lumini calde imprastiate in intreaga camera prin spoturi luminoase sau combinarea de lumina cinetica; cum ar fi lumanarile sau focul unui semineu.
  6. Stil de iluminare functionala:Ele sunt un tip de lumina care este utilizat frecvent pentru zonele de trecere dar si pentru dulapuri, dressing. In mod ideal, folositi lampi sau led-uri eficiente din punct de vedere energetic pentru un consum mic. Pentru a scurta timpul de pornire, puteti utiliza senzori de miscare care isi fac treaba de minune.
  7. Stil de iluminare punctual sau focalizat:Este un model de lumina care este folosit pentru o anumita activitate pe care o avem. Acesta este folosit pentru a ilumina un anumit punct, fie pentru a scoate in evidenta o zona sau un obiect, pentru a avea mai multa lumina intr-o zona din baie sau din bucatarie intr-un mod care ne ajuta sa ne executam sarcinile mai bine, mai usor sim ai repede. Este un stil de asemenea de mare ajutor in birou.
  8. Stil de iluminare cinetica:E un tip de lumina, vie. Ca de exemplu; lumanarile, focul unui semineu, a unei sobe sau a unei lampi cu ulei. Un stil potrivit pentru a crea un spatiu romantic, relaxant.

 

Iluminarea poate fi:

Iluminat in mod direct: Se duce la obiect si ajunge direct in ochiul uman. Acest tip de iluminare genereaza in mod normal, umbrele. Spoturile luminoase si unele modele de plafoniere de tavan folosesc acest tip de lumina.

Iluminat in mod indirect: Lumina sa este mai usoara si relaxata atunci cand este proiectata pe tavan sau pe perete. Lumina sa este placuta pentru ochi si nu genereaza umbre sau flash-uri. Intensitatea luminii poate varia daca ecranul este mai deschis sau mai inchis la culoare.

Iluminat mixt: E cel mai potrivit mod de a ilumina. Combina lumina directa cu lumina indirecta pentru a crea medii unice.

Exista modele de toate dimensiunile si tipurile (lampa de masa, aplice de perete, plafoniera, pendul, spot etc) cu un singur bec sau mai multe.. In functie de dimensiunea camerei, va trebui sa optati pentru diferite tipuri de iluminat. Puteti gasi o multitudine de tipuri de becuri cu diferite nuante de lumina, consum si caldura pe care le emit. Toate acestea fac ca efectul pe care il au asupra decorului si a mediului, sa varieze!