Primul bec a fost inventat in 1800 de o persoana cu nationalitate engleza, om de stiinta, pe numele sau Humphry Davy, ce a reusit sa aprinda o bucata de carbon conectand-o la doua baterii. In timp, dupa nenumarate experimente in acest domeniu, s-a ajuns la concluzia ca pentru a face un bec sa lumineze, este nevoie de un filament prins intr-un balon in care oxigenul sa nu fie prezent. Lipsa oxigenului din bulbul de sticla a fost un pas mare, pentru ca acest caz, favoriza aprinderea cu flacara a filamentului, bulbul cedand imediat dupa ce era conectat la o sursa de curent.

De la 1879 si pana in prezent, a trecut mult timp, si becul incandescent, care ne-a usurat viata este astazi eclipsat de variantele mult mai moderne, mai economice, mai puternice si chiar daca acesta nu a disparut definitiv de pe piata iluminatului, in prezent, avem trei tipuri de becuri cunoscute.

Tipuri de becuri

Bec cu halogen - acest tip e bec nu sta rau deloc la capitolul popularitate si asta datorita faptului ca lumina produsa cu halogen se aseamana foarte mult de lumina naturala. Comparativ cu aceleasi becuri cu incandescenta, becurile cu halogen, ce au in componenta lor iod sau brom, produc o lumina cu 20% mai puternica decat predecesoarele lor. Media lor de viata este undeva la 2000 de ore de functionare. Becurile cu halogen au cel mai mare consum de energie, cu toate ca au fost aduse imbunatatiri constante la acest capitol de-a lungul timpului. Ce arm ai trebui subliniat despre acest tip de bec este ca el functioneaza pe acelasi principiu cu depasitul bulb cu filament. De asemenea si acest bec este prevazut cu un filament, insa ceea ce le face diferite este faptul ca filamentul becului cu halogen poate atinge o temperatura mult mai mare, fara a exista pericolul arderii.

Avantaje: daca ne referim la bulbul clasic al becului traditional, becurile cu halogen sunt capabile sa ofere o lumina a carei intensitate este cu pana la 30% mai mare. Becurile cu halogen emit o lumina calda, relaxanta si placuta pentru vedere.

Bec LED - Primele in top si cele care devin tot mai preferate si populare in randul consumatorilor sunt becurile LED si asta datorita faptului ca parte din energia pe care o primesc imediat ce comutatorul este activat, o vor converti intr-o lumina eficienta oricarui spatiu. Inafara de asta, becurile LED sunt extrem de apreciate si pentru faptul ca nu contin in componenta sa mercur, un gaz foarte toxic si nociv dar mai ales pentru faptul ca acestea consuma cu pana la 90% mai putina energie electrica decat celebrul bec incandescent, scazand astfel factura la lumina.

Avantaje: durata mare de viata. Facut sa reziste pana la 50.000 ore de functionare. Un alt avantaj al becurilor led este calitatea luminii transmise aceasta fiind mult mai puternica si mult mai alba. Becurile cu LED sunt niste consumatori foarte mici, ele au nevoie de o cantitate de energie electrica de 15 ori mai mica decat in cazul altor modele de becuri. Un ultim avantaj al becului led este ca acesta rezista cu succes la socuri si vibratii.

Bec fluorescent - Al treilea tip de bec catre care ne putem orienta privirea atunci cand avem nevoie de un bec pentru iluminarea unei camere, este destul de asemanator cu faimosul neon, diferenta stand in dimensiune si circuitele electronice de dimensiuni mai mici.

Avantaje: Foarte asemanatoare cu neonul, becurile fluorescente ies in evidenta, comparativ cu becurile cu incandescenta, prin faptul ca prezinta un consum mult mai redus de energie decat acestea, cu de pana la 5 ori mai redus.

Tipurile de lumina emisa de becuri

Inafara de durata vietii unui bec, costul si tipul lui, un alt aspect care contribuie la alegerea acestuia, este culoarea luminii pe care o imprastie in camera.

In prezent, avem doua optiuni: lumina calda si lumina rece.

Acestea pot fi vazute si cel mai repede, inainte de a incerca becul prin conectarea la o sursa de curent, doar uitandu-ne la culoarea bulbului. Asadar, daca bulbul prezinta o nuanta usor galbuie spre portocaliu, atunci cu siguranta acesta va oferi o lumina calda, in timp ce becurile cu bulb alb, sunt cele care ne vor da o lumina rece, cu nuante de albastru uneori. Lumina calda este de obicei recomandata in camerele de odihna cum ar fi dormitorul, iar in bucatarie, living si baie folosim lumina rece. Pe holul casei, unde nu petrecem mult timp si nici nu avem activitati ce necesita lumina puternica, putem avea o lumina calda. Nuantele discrete de lumina pot fi alese nu numai din perspectiva preferintelor si a confortului oferit ci si din cea a consumului, deoarece o lumina calda are nevoie de mai putini watti, in timp ce una rece consuma mai multa energie electrica.