Menu
Your Cart

Dulii

Ce sunt duliile?

Un soclu de bec, un suport de bec, un soclu de lumina, un soclu de lampa sau un suport de lampa este un dispozitiv care sustine mecanic si asigura conexiuni electrice pentru o baza de lampa electrica compatibila. Prizele permit inlocuirea lampilor in siguranta si convenabil (re-aprindere). Exista multe standarde diferite pentru suporturile de lampa, inclusiv standardele de facto timpurii si standardele ulterioare create de diferite organisme de standardizare. Multe dintre standardele ulterioare se conformeaza unui sistem de codificare general in care tipul de priza este desemnat printr-o litera sau abreviere urmata de un numar.  Duliile variaza ca forma si dimensiune si trebuie cumparate in functie de becul pe care il alegi.

Cum au aparut duliile?

Lampile incandescente experimentale timpurii foloseau cabluri care trebuiau conectate la borne cu surub, dar acest lucru era incomod pentru uz comercial. Organizatia Edison a folosit recipiente simple din lemn cu benzi interne de cupru pentru lampi de pe vasul comercial cu aburi SS Columbia , prima nava care a folosit becuri electrice. Aceste prize includeau intrerupatoare, dar necesitau ca becurile sa fie montate vertical. Poti cumpara dulii pentru toate tipurile de becuri in prezent.

Din ce sunt facute duliile?

Constructia unei dulii defineste si limiteaza utilizarea prevazuta a acestuia. Izolatia ceramica poate rezista la temperaturi de functionare considerabil mai mari decat bachelita sau alte materiale plastice. Componentele si firele electrice trebuie sa fie proiectate pentru a transporta curentul dorit plus un factor de siguranta.

Suprafata de contact, grosimea si conductibilitatea metalului, metodele de conectare si temperatura maxima de functionare trebuie sa fie luate in considerare la proiectarea unei noi prize. In plus, trebuie luati in considerare factori mecanici, cum ar fi forma prizei, montarea si atasarea dispozitivului de fixare, suportul lampii, usurinta re-aprinderii si costul total de fabricatie. Prizele concepute pentru uz casnic si industrial obisnuit au o libertate de proiectare mult mai mare decat cele utilizate in aplicatii de precizie.

Unde se amplaseaza dulia?

Suportul de lampa trebuie sa fie amplasat suficient de departe de filament pentru ca metalele cu cel mai scazut punct de topire sa ramana solide. Din punct de vedere istoric, acest metal a fost un lipit de staniu/plumb al carui punct de topire ar putea fi de pana la 180 °C (356 °F). dilatare si contractie. Elementele arc sunt necesare pentru a se adapta acestor modificari dimensionale. Cu toate acestea, temperatura la care un metal isi pierde arcul este mult sub punctul de topire. Acesta este motivul pentru care unele prize mai vechi care nu mai functioneaza pot fi restaurate prin ridicarea usor a arcului de baza.

De ce se strica duliile?

Defectiunile suportului lampii sunt de obicei cauzate de abuz mecanic sau de supraincalzire. O priza cu un intrerupator incorporat este mult mai probabil sa se defecteze in timpul utilizarii normale, deoarece piesele comutatorului se uzeaza. Defectiunile de izolatie sunt de obicei cauzate de impacturi sau de dificultati la introducerea sau scoaterea unei lampi. Prizele folosite in aer liber sau in zone umede sufera adesea de coroziune, ceea ce poate face ca lampa sa se „lipeasca” in soclu si incercarile de a schimba o lampa pot duce la ruperea fie a lampii, fie a suportului lampii. Coroziunea nu este produsa numai de mediu, ci poate fi rezultatul curentului care curge prin piese atunci cand exista o rezistenta apreciabila intre parti. Corpurile de iluminat din astfel de medii pot necesita garnituri sau alte metode de impermeabilizare pentru a preveni acumularea de umezeala in zona prizei.

Dulie E40 Ceramica
in curs de aprovizionare
Afişare 1 - 25 din 25 (1 pagini)