Menu
Your Cart

Rezistente Electrice

Ce este rezistenta electrica?

Intelesul rezistentei in fizica este o masura a opozitiei cu fluxul de curent intr-un circuit electric (cunoscut si ca rezistenta ohmica sau electrica). Ohm unitatea de rezistenta notata cu caracterul grecesc Omega (Ω). Cu cat rezistenta este mai mare, cu atat bariera de curgere este mai mare.

Debitul electronilor si curentul electric este redus din cauza ciocnirii sau obstacolelor. Prin urmare, am putea spune ca trecerea electronilor sau a curentului este opusa. Aceasta bariera in calea fluxului de curent electric oferit de o substanta se numeste asadar rezistenta electrica.

Ce este rezistivitatea?

Rezistivitatea electrica este definita ca rezistenta electrica oferita pe unitatea de lungime si unitatea de suprafata a sectiunii transversale la o anumita temperatura. Rezistenta electrica specifica este un alt nume pentru rezistivitatea electrica. Rezistivitatea electrica se masoara in ohmi-metri, care este unitatea SI.

Ce factori afecteaza rezistenta?

Rezistenta unui fir conductor este cauzata de electronii liberi care se ciocnesc in conductor in timp ce se deplaseaza spre capatul pozitiv.

Rezistenta electrica a unui material, cum ar fi un fir sau un conductor, este determinata de urmatoarele variabile:

1. Lungimea materialului.

2. Suprafata materialului.

3. Temperatura.

Cat de mult conteaza natura materialelor?

·        Conductoare: Rezistenta conductoarelor este destul de scazuta. Este important sa ne amintim ca cuprul are o rezistenta foarte scazuta, dar o conductivitate foarte mare, motiv pentru care este utilizat ca fir de legatura. Alti conductori, cum ar fi aurul si argintul, pot conduce si electricitatea.

·        Izolatoare: Izolatoarele ofera o rezistenta extrem de ridicata.

·        Semiconductori puri, care au o rezistenta extrem de mare, exista intre conductor si izolator.

·        Aliaje: Manganina si aliajele Constantan au rezistenta scazuta; prin urmare, lungimile lor mai mici sunt necesare pentru a face rezistente standard pentru fire cu un anumit diametru.

Cat de mult conteaza temperatura materialelor?

Pe masura ce temperatura unui material creste, energia sa termica creste, de asemenea, determinand ionii/atomii dintr-un conductor sa vibreze la amplitudini si frecvente mai mari. Timpul de relaxare scade atunci cand electronii liberi incep sa rataceasca spre capatul pozitiv al conductorului. In consecinta, rezistenta electrica a conductorului creste.

 

Cum afecteaza temperatura rezistenta electrica a metalelor pure?

Rezistivitatea metalelor pure creste odata cu cresterea temperaturii. Motivul pentru aceasta este ca pe masura ce numarul de electroni din banda de conductie creste, mobilitatea acelor electroni scade, crescand rezistenta.

Care este sursa rezistentei?

Cand un curent electric trece printr-un conductor, ionii/atomii se ciocnesc unul de altul la amplitudini si frecvente mari, formand o bariera in calea fluxului de curent. Aceasta bariera creeaza rezistenta in metale, circuite si alte materiale.

Creste rezistenta semiconductorilor odata cu cresterea temperaturii?

Nu, cand temperatura creste, rezistenta unui semiconductor scade. Electronii din banda de valenta aduna suficienta energie termica pentru a se muta in banda de conductie pe masura ce temperatura creste. Conductivitatea creste pe masura ce numarul de electroni din banda de conductie creste, iar rezistenta electrica scade.

Pe masura ce temperatura creste, ce se intampla cu rezistenta izolatoarelor?

Rezistenta izolatoarelor scade pe masura ce temperatura creste. Motivul pentru aceasta este ca atunci cand decalajul de energie dintre aceste doua benzi este considerabil, transportul de electroni de la conductie la banda de valenta creste. Ca urmare, rezistenta scade in timp ce conductanta creste.

Afişare 1 - 33 din 33 (1 pagini)