Ai o casa noua si ai ajuns in punctul in care trebuie sa achizitionezi tot ce este necesar pentru iluminat? In functie de tipul locuintei tale (casa sau apartament), in functie de preferinte si de stilul abordat (clasic, modern sau nonconformist) si de buget, vei putea alege tot ceea ce ai nevoie pentru o lumina perfecta in casuta ta. Atunci cand pleci in cautare de modele pentru iluminatul casei tale, intai fa o lista cu exactitate cate camera au nevoie de lumina iar cu aceasta in mana, vei sti ce sa alegi pentru fiecare in parte. Sa spunem ca ai o casa pe pamant, cu living, doua dormitoare, 2 bai si o bucatarie plus gradina casei tale. Incepe sa iti trasezi o imagine in mintea ta despre cum ai vrea sa arate totul si ia in calcul cata lumina naturala primeste locuinta ta. Daca ai geamuri mari, late si inalte la majoritatea camerelor dar mai ales la living unde petrecem cel mai mult timp, atunci esti oarecum salvat. Lumina naturala te va ajuta pana seara tarziu si nu va trebui sa aprinzi becul in casa, facand astfel economie la buget dar si bucurandu-te de razele soarelui prin fereastra ta. Bun, acestea fiind spuse, hai sa gasim impreuna cateva idei despre iluminat in functie de fiecare camera din locuinta...

Iluminat pentru living

Sa ne imaginam ca livingul tau are o dimensiune medie, in forma de dreptunghi, cu geamuri uriase pe doi pereti ai camerei. Inaltimea livingului este de aproximativ 3m asa ca iti permiti sa ai cam orice model de iluminat. In gama pentru living si tinand cont de dimensiunea camerei, poti opta sa achizitionezi unul sau doua pendule. Opteaza de asemenea pentru un bec cu lumina alba pentru ca acesta nu oboseste ochii atunci cand este aprins si imita foarte bine lumina naturala. In functie de culorile mobilierului, poti alege si culoarea pendulului si aici ai o gama variata de culori. Daca esti indecis, alege alb; se potriveste in orice situatie si vei fi multumit cu siguranta.

Iluminat pentru dormitoare

Dormitorul este acea camera in care ne odihnim si avem parte de somnul dulce de dup amiaza sau cel de noapte asa ca nu vom avea nevoie de un sistem de iluminat prea complex. Poti folosi in acest caz plafoniere. Si aici este necesar sa alegi in functie de dimensiunea camerei tale si a mobilierului. Daca ai o camera inalta si mare ca dimensiune, alege sa cumperi o plafoniera de dimensiuni mai mari, care sa acopere toata suprafata sis a asigure o lumina uniform distribuita in fiecare coltisor. Daca unul din dormitoare este al copiilor, alege sa cumperi o plafoniera special creata pentru ei, cu desene si modele frumos colorate. Indiferent ce model alegi, ai grija sa fie dintr-un material de calitate si sistemul de prindere sa fie unul rezistent.

Iluminat pentru baie

Baia are nevoie de un sistem de iluminat mai aparte pentru ca in aceste camera, este prezenta umezeala, aburul fierbinte si de aceea nu poti cumpara orice fel de model de lampa. Fie ca pui o plafoniera de culoare alba sau un mic pendul, ai grija ca materialul sa fie unul special si rezistent la umiditate ridicata. Becul ar trebui sa fie de asemenea unul de culoare alba si economic eventual. Nu petrecem mult timp in baie dar pentru ca avem nevoie uneori de multa lumina pentru o igiena corecta, este bine sa alegem atent toate detaliile ce tin de iluminat.

 

Iluminat pentru bucatarie

In bucatarie, ca si in living, petrecem foarte mult timp atunci cand suntem acasa si avem nevoie de lumina pe tot parcursul zilei incepand de dupa amiaza cand lumina soarelui paleste si pana seara tarziu. In cazul bucatariei, este perfect sa alegem spoturile incastrate in tavan sau chiar si cele la exterior. Acestea se pot roti si indrepta catre colturile camerei si astfel poti avea lumina uniforma peste tot. Pentru o bucatarie de dimensiuni medii, sunt foarte bune spoturile cu 2 sau 3 becuri. Vei orienta un bec catre masa, unul catre blatul de lucru (aragaz, cuptor) si unul catre oricare alta parte a camerei de exemplu catre mobilierul unde ai depozitate toate ustensilele. De asemenea daca spatiul iti permite, poti opta si pentru folosirea unei plafoniere de dimensiuni mari info aici si cu un bec puternic dar totodata economic. Plafoniera distribuie lumina uniform in toata camera si ofera calitate buna a luminii atunci cand gatesti.

Iluminat pentru hol

In hol stam doar cat ne incaltam, asa ca nu vei avea nevoie de ceva special. Exceptie face cazul in care nu ai nici un geam in acest spatiu si ai nevoie constant, de lumina artificiala. Poti folosi cam toata gama de modele de corpuri de iluminat: spoturi, plafoniera sau chiar si un pendul.