Cu toții știm faptul că lumina potrivită ne ajută să fim concentrați și atenți sau, din contră, relaxați și destinși. Știm, însă, să alegem culoarea de lumină potrivită diferitelor încăperi din casă? Ce înseamnă lumină caldă, neutră sau rece? Cum se măsoară culoarea luminii? Vă invităm să citiți acest articol pentru aflarea răspunsurilor.
Temperatura de culoare a luminii se măsoară în grade Kelvin (K). Contrar așteptărilor, lumina caldă va avea valori mai mici a temperaturii de culoare, pe când cea rece va avea valori mai mari. În mod tradițional, culoarea luminii este împărțită în 3 categorii: lumină caldă, lumină neutră și lumină rece.
Exemplificarea culorii de temperatura a diferitelor grade Kelvin[/caption]
Unde este recomandat să utilizam lumina caldă?
Lumina caldă este una relaxantă și este indicat să o utilizezi în încăperi precum dormitorul. Această lumină nu forțează vederea și are o acțiune blândă asupra ochilor. Pe lângă dormitor, poți folosi acest tip de lumină și în sufragerie deoarece are calitatea de a crea un spațiu intim și primitor. Nu este recomandat să folosești surse de iluminat cu lumină caldă în spațiile de lucru, deoarece acest tip de lumină oferă senzația de somnolență.
În mod tradițional, sursele de iluminat cu lumină caldă au o temperatură de culoare cuprinsă în intervalul 2700K – 3200K.
Lumina neutră – unde se potrivește?
Acest tip de lumină reproduce cel bine lumina naturală a soarelui, deci lumina pe care oamenii o tolerează cel mai bine. Lumina neutră este cea care redă cel mai bine culorile din încapere și este recomandată în camere și spatiile de lucru. De asemenea, lumina neutră nu afectează ochii și de aceea îți recomăndăm să folosești un bec cu lumină neutră în veioza pe care o utilizezi atunci când citești sau scrii.
Sursele de iluminat cu lumina neutră au o temperatură de culoare cuprinsă în intervalul de 4000K - 4500K.
Unde putem utiliza lumina rece?
Lumina rece este o lumină ce oferă claritate, stimulează concentarea și redă foarte bine detaliile și culorile obiectelor. Este recomandat să utilizăm acest tip de lumină în spații precum bucătărie, baie sau hol. Cu toate acestea, lumina rece are dezavantajul de a forța vederea, de aceea nu este recomandat să o folosim în încăperi în care petrecem mult timp.
Sursele de iluminat cu lumină rece se situează în intervalul de temperatură de culoare 5000K - 6500K.
Felul in care culoarea de lumina poate schimba radical infatisarea unei camere. Se observa si schimbari in ceea ce priveste culoarea peretilor, a tabloului si a mobilei.
Fie ca dorești să scoți în evidență un element al camerei, sau dorești să creezi o atmosferă primitoare, acum știi ce tip de lumină să alegi. Lumina este un element care merită atenția ta și care are un real impact asupra stării noastre de spirit.
Lasa un comentariu