Stim, suna poate ciudat pentru aceia dintre dumneavoastra care nu sunt familiariazati cu ideea de temperatura a luminii. Pentru a face o alegere corecta a tipului de iluminat trebuie sa ne aplecam asupra catorva aspecte legate de lumina si de iluminatul unei camere. Pentru inceput puteti privi lumina ca fiind un potential factor de risc pentru ochii dumneavoastra. Asta bineinteles in cazul in care nu folositi un iluminat corect. Nu este cazul sa va panicati ci trebuie sa luati in considerare faptul ca privirea poate fi afectata de expunerea prelungita la o lumina prea puternica sau de o temperatura gresita. Lumina poate influenta starea de spirit si mai ales ciclul circardian al corpului dumneavoastra. Altfel spus tipul de lumina poate influenta in mod direct nivelul de concentrare dar si calitatea somnului. Asadar, apare o intrebare fireasca legata de lumina, ce este aceasta temperatura a luminii?

Lumina are temperatura?

Exista trei tipuri de lumina din punct de vedere al temperaturii, avem lumina calda, neutra si rece. Lumina neutra este cea data de Soare si este perfect echilibrata ca si temperatura pentru ochiul uman. Ca si temperatura propriuzisa, lumina neutra are 5000 grade Kelvin, cea calda, sau spre galben are de la 4000 grade in jos (becul cu filament are o temperatura de lumina undeva intre 2600 – 3400 grade Kelvin) iar tot ceea ce este peste 5500 de grade Kelvin este lumina rece, adica spre albastru. Asadar, aceasta este ideea de baza a temperaturii in lumina.

Un aspect foarte important in sanatatea ochilor este timpul petrecut in fata ecranelor, mici sau mari. Asta nu numai pentru ca este foarte obositor pentru creer sa proceseze in continuu o cantitate foarte mare de informatii dar si pentru ca in general, ecranele LCD, ale laptopurilor, telefoanelor mobile dar si alte deviceuri emit o lumina puternica cu temperatura mare de culoare, adica o lumina spre albastru. Expunerea ochilor la acest gen de lumina duce in prima instanta la stari de oboseala, o calitate proasta a somnului dar si o stare generala de stres. Asadar de aici si tehnologia de reducere a luminii albastre ce se regaseste tot mai mult la smartphone-uri si in general la calculatoare, laptopuri si nu numai.

Un mixt de lumina rece neutra si calda

Toate informatiile de mai sus pot fi aplicate cu succes in orice casa pentru a obtine un mediu placut cu o lumina benefica. Atunci cand va alegeti corpurile de iluminat sau becurile pentru casa dumneavoastra trebuie sa stiti ca este cel mai indicat sa folositi un mix de lumina rece, neutra si calda pentru fiecare camera a caminului.

Dupa cum am spus, lumina rece este una ce stimuleaza atentia si acuitatea vizuala fiind o lumina perfecta pentru spatiile in care trebuie sa fiti foarte atenti. Un bun exemplu in acest sens este bucataria, asadar in zona blatului sau acolo unde pregatiti mancarea folositi o combinatie de lumina rece cu neutra. Astfel nu numai ca veti putea admira superbele culori ale legumelor si a mancarii dar de asemenea acest gen de lumina stimuleaza atentia si perceptia vizuala.

O sufragerie este locul in care petreceti cel mai lung timp, exceptand dormitorul. Asadar, pentru camera centrala a caminului va recomandam o combinatie de lumina calda cu neutra. Mai exact, principala lumina este recomandat sa fie una neutra ca si temperatura (4800 – 5500 grade Kelvin ) Lumina neutra este ideala pentru ochi, asadar asigurati-va ca aveti o lumina suficient de puternica (pana in 2000 – 4000 Lumeni) dar nici prea mult. In zona de lectura puteti opta pentru o lumina calda iar pentru zona de studiu, sau de lucru puteti alege o lumina neutra sau chiar rece.

Dormitorul trebuie iluminat cu o sursa de lumina calda

Deoarece acest gen de iluminare relaxeaza ochii. Evident nu indicam folosirea unor becuri sau corpuri de iluminat foarte puternice iar ca si sfat va recomandam sa folositi atat lumina directa (lustra, aplice led instalmen, etc) cat si lumina indirecta sau mascata.

In general este cel mai bine ca in fiecare camera, dormitor, camera copilului sau sufragerie sa folositi atat lumina directa cat si indirecta. De asemenea puteti opta pentru corpuri de iluminat a caror intensitate poate fi reglata, astfel veti avea un control deplin asupra cantitatii de lumina din camera.

Ca si concluzie putem spune ca lumina joaca un rol esential in multe aspecte ale calitatii somnului  dar si pentru sanatatea ochilor. De aceea subliniem faptul ca utilizarea pentru o perioada lunga de timp a device-urilor ce emit o lumina rece (laptop, calculator, TV, tableta, smartphone, etc…) va duce in mod direct la afectarea pe termen mediu si lung a calitatii vederii dumneavoastra.