O caracteristica importanta in selectarea unei surse de lumina este fluxul sau luminos, care este indicat pe cutie si exprima cantitatea totala de lumina, pe care sursa de lumina o produce in toate directiile intr-o secunda. Atunci cand alegeti un bec, este de asemenea necesar sa urmati intensitatea luminii. Acest lucru este adesea exprimat prin fluxul luminos in lumeni (lm). Aceasta unitate este indicata pe pachetele cu becuri. Valoarea acestei unitati ne spune exact cum va arata lumina. Becul compact (incandescent) produce un flux luminos diferit de becurile LED si o intensitate diferita a luminii.

Cu toate acestea, cifra indicata in wati cu privire la puterea becului cu LED-uri nu este proportionala cu intensitatea luminii sale, deci nu ne putem baza pe ea atunci cand trebuie sa alegem puterea becului cu LED-uri asa cum se face, de exemplu, cu un bec clasic . Consumul de energie al becurilor LED depinde atat de numarul de diode, cat si de luminanta acestora, dar si de temperatura culorii. Becurile LED au de obicei trecute pe ambalaj toate informatiile care influenteaza fluxul luminos si tipul de lumina produsa.

Flux luminos

Fluxul luminos este o variabila importanta la care ar trebui sa fim atenti atunci cand alegem iluminatul. Indica energia luminii, radiata de sursa in 1 secunda, deci este o forma de putere. Nu este nou faptul ca fluxul luminos scade odata cu varsta becului. Fluxul luminos este probabil in scadere in toate tehnologiile sursei de lumina. Pentru becurile compacte, fluxul luminos scade la 30% din valoarea initiala pe parcursul vietii sale. Pentru becurile cu LED, fluxul luminos scade de obicei la doar 70% din valoarea initiala la sfarsitul vietii sale.

Becul cu LED-uri nu trebuie sa se supraincalzeasca. Temperaturile peste 70 ° C isi reduc deja durata de viata utila. Temperaturile mai ridicate se pot datora constructiei slabe a becului, dar si a locatiilor inadecvate. De exemplu, nu utilizati becul LED impreuna cu alte tipuri de becuri sub un abajur. De asemenea, este util sa intelegeti daca fluxul luminos indicat este imediat disponibil sau se aprinde treptat. Becurile cu LED au puterea maxima imediat. Pe de alta parte, becurile compacte dureaza cateva minute. Prin urmare, acestea sunt inadecvate acolo unde lumina este adesea pornita si oprita. Palpairea frecventa ii indeparteaza de durata lor de viata.

Intensitatea luminii

Intensitatea luminoasa este o parte a fluxului luminos care cade pe aria unui anumit volum si depinde de fluxul luminos al sursei de lumina, de unghiul fasciculului si de distanta zonei masurate de la sursa. Aceasta este o unitate foarte importanta si poate fi usor masurata folosind un luxmetru. Valorile intensitatii luminoase pentru spatiile individuale sunt indicate in tabel.

Unitatea de luminozitate este lux (lx), care este iluminarea cauzata de fluxul luminos de 1 lm care cade pe o suprafata de 1 m². Cu toate acestea, intensitatea iluminarii este data si de distanta sursei de zona iluminata (cu cat este mai mare distanta, cu atat sunt necesari mai multi lumeni) si unghiul / directia razelor incidente (cu cat razele cad mai mult oblic, scade luminozitatea). Pentru achizitionarea unei surse de lumina, este necesar sa se afle numarul de lumeni (lm) de pe cutia becului, deoarece acestea sunt unitatea fluxului luminos care indica cantitatea totala de lumina pe care sursa de lumina o produce in toate directiile in o secunda.