Mobilarea dormitorului copiilor include si alegerea sistemului de iluminare corect. A da lumina camerei unui copil necesita mai multe masuri de precautie decat dormitoarele pentru adulti. Aceste precautii variaza de la dispunerea sistemului (prize electrice, cabluri si intrerupatoare) pana la alegerea lampilor si a lampilor de noptiera. O lustra aleasa bine pentru camera copilului va putea fi folosita mult timp. Becurile economice sunt o solutie foarte buna in sensul acesta.

Componentele aplicelor  trebuie pozitionate astfel incat sa nu provoace vatamari copilului si sa nu fie atinse de acelasi lucru. Este recomandabil sa pozitionati prizele de curent in locuri greu accesibile copiilor; aceeasi regula trebuie respectata pentru comutatoare. Lampile, pe de alta parte, pot fi asezate pe tavan sau pe perete, dar intotdeauna departe de indemana celor mici. In general, lampile trebuie pozitionate la aproximativ doi metri si jumatate inaltime de podea. Cu lampile de noptiera, insa, problema devine mai complexa. Amplasate deasupra noptierei, care la randul sau este asezata pe partile laterale ale patului, abajurele ofera iluminare usoara intregii camere, dar pot reprezenta un pericol daca nu sunt realizate cu materialele potrivite si cu lampi sigure.

Becurile LED folosite trebuie sa ofere suficienta lumina pentru ca ochii copilului sa nu oboseasca.

Majoritatea lampilor traditionale, adica halogen si incandescent, incalzesc prea mult si cu o tensiune ridicata. Aceste lampi pot reprezenta un pericol pentru bebelus, mai ales daca sunt atinse. De fapt, un scurtcircuit nesemnificativ este suficient pentru ca copilul, jucandu-se cu lampa, sa ia din greseala socul. Exista, de asemenea, un risc de soc atunci cand copilul atinge lampile cu mainile ude de saliva. Becurile cu halogen sunt mult mai sigure din acest punct de vedere.

Astazi, din fericire, toate sistemele electrice sunt la standard si sunt echipate cu un sistem adecvat de salvare a vietii. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de atingerea lampilor, precautia nu este niciodata prea mare si este mai bine sa nu aveti incredere doar in protectia dispozitivului, un mecanism conform caruia, inainte de scurtcircuit, blocul imediat de energie electrica de la contorul este activat. Pentru copii, becurile incandescente sunt cele mai periculoase si se recomanda atentie.

Lampile de noptiera cu LED sunt, de asemenea, o piesa de mobilier valoroasa. Concepute cu modele care amintesc elementele naturii sau personajele de desene animate, abajururile cu leduri pot emite lumina calda (rosie), rece (alba) si colorata. Cu aceste lampi, copilul nu risca. De fapt, emisia de lumina are loc dupa incarcarea lampii printr-un cablu USB. Incarcarea are loc in timpul zilei, astfel incat noaptea camera copilului poate fi iluminata de o lumina moale si in acelasi timp magica si sugestiva. Aceste lampi, care emit lumina moale pe tot parcursul noptii, sunt ideale pentru copiii carora le este frica de intuneric.

Iluminarea usoara poate fi creata si cu veioze. In acest context, solutiile sunt cu adevarat nesfarsite: cele mai utilizate modele sunt lampile perimetrale, benzi orizontale cu LED-uri care pot inconjura intreaga margine perimetrala a acoperisului sau doar o parte. Estetic placute sunt lampile perimetrice in forma de L, care difuzeaza lumina moale de sus in jos, iluminand doar o anumita zona a dormitorului. Aceste lumini pot fi calde sau colorate sau alese cu nuantele cele mai iubite de parinti si copil.

Pentru a promova somnul si linistea celui mic, luminile din dormitor ar trebui, de preferinta, sa fie moi si sufocate; luminile mai stralucitoare pot provoca, de asemenea, tulburari vizuale grave. Lampile cu carcase de sticla trebuie, de asemenea, eliminate din camera copiilor; mai bine sa le alegeti pe cele din plexiglas satinat, un material plastic durabil ideal pentru emiterea luminii LED.