Cand este timpul sa alegeti iluminatul care va fi plasat in baie, tot mai multi oameni se uita la faptul ca este un element decorativ si se potriveste cu restul elementelor baii. Pentru baie, puteti alege mai multe tipuri de plafoniere cu telecomanda special adaptate pentru acest spatiu

Ne dorim ca sursele noastre de lumina sa fie frumoase si in functie de stilul de decor pe care l-am ales pentru baia noastra, sa faca locul sa fie un loc confortabil si linistit in care sa nu fie o problema sa petrecem mai mult timp. Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca cel mai important lucru este ca iluminatul pe care il alegem sa fie functional si baia noastra sa fie bine luminata peste tot.

Credeti sau nu, in functie de modul in care iluminati o baie, veti obtine un mediu total diferit. De aceea, cunoscand bine diferitele tipuri de lumina care pot fi intr-o baie, este foarte important. Atunci cand cumperi o plafoniera pentru baie, fii atent la modul in care acest obiect este adaptat pentru spatii umede.

Tipuri de iluminat

Pentru a alege iluminatul potrivit pentru baia noastra trebuie sa cunoasteti tipurile de iluminat care pot fi intr-o baie:

  • Iluminatul natural: este cel care vine de la soare, acest tip de iluminat este cel mai bun, deoarece este o sursa naturala. Cu aceasta lumina elementele arata asa cum sunt, fara distorsiuni de culoare si reprezinta o mare economie de energie. Aceasta iluminare, din pacate, nu este posibila in toate baile, dar daca baia noastra poate conta pe ea, trebuie sa profitam de ea cat mai bine posibil.
  • Iluminare focala:O lumina care ilumineaza in mod direct cele mai importante aspecte ale locului, de exemplu, dusul sau baia sau chiar oglinda (tinand cont de faptul ca umbrele nu ar trebui sa fie create sau sa fie o lumina care te face sa vezi diferit pentru ca, daca te machiezi in functie de acea lumina, atunci poti iesi afara si nu arati bine pentru ca machiajul tau este foarte intunecat, sau foarte clar). In acest sens, poti folosi
  • Iluminat general:este cel care se gaseste, de exemplu, pe tavan. In zilele noastre nu se bazeaza numai pe o lampa in mijlocul baii, dar va puteti juca putin, de exemplu cu spoturi luminoase, halogeni sau tavane de designer.

Piese de iluminat Baile mici au de obicei un singur punct de iluminare, deoarece este suficient sa ai o dimensiune mica cu un singur punct. In schimb, baile mari au de obicei mai multe puncte de iluminare, aproximativ 3, astfel incat intregul loc sa fie bine luminat.

 Puncte focale din baie

Cada sau zona de dus: cel mai bine ar fi sa nu puneti niciun tip de iluminat in apropiere, astfel incat apa sa nu ajunga, impiedicand astfel apa sa stropeasca becul sau lampa si sa poata genera un scurtcircuit. In cazul in care doriti sa puneti lumina trebuie sa fie de peste 2,25 metri inaltime cu un IP 44. IP-ul este un indice de protectie care indica gradul de corp de iluminat care trebuie pus in baie pentru a garanta siguranta si pentru a contracara umiditatea si apa care pot afecta lumina.