Fie ca vorbim despre iluminarea gradinii, a terasei, a unor detalii arhitecturale sau a unor alei, folosirea luminii pentru exterior este pe de-o parte un element de design ce ofera o utilitate directa dar si alte avantaje. Pentru a pune  diverse tipuri de spatii exterioare se pot folosi mai multe tipuri de corpuri de iluminat, fiecare ditre acestea avand caracteristici perfecte pentru anumite aplicatii. Putem spune ca folosirea luminii in spatiile de exterior schimba in mod dramatic infatisarea acestora. Inafara de asta, prezenta luminii in gradina dumneavoastra va permite sa va petreceti timpul in cursul noptilor de vara intr-o maniera placuta, relaxanta si perfecta cu orice ocazie.

Este bine de stiut faptul ca exista diverse moduri in care puteti ilumina o curte sau o gradina, printre acestea enumeram corpurile de iluminat de perete, tip pivot, stalpi dar si accesoriile ornamentale de iluminat. Acestea folosite in mod corect pot creea o atmosfera mirifica si pot transforma o banala gradina intr-un mic colt de rai. Exista cateva aspecte bine de stiut pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand alegeti solutiile pentru iluminatul unei gradini sau a unei curti.

Caracteristici generale ale corpurilor de iluminat pentru exterior

Pentru inceput trebuie sa tineti cont de faptul ca aceste corpuri de iluminat vor fi expuse intemperiilor. Asadar, este foarte important sa optati pentru acele elemente de iluminare care au un grad de rezistenta la praf, umezeala si apa ridicat. Acest nivel de rezistenta este notat cu “IPxx” unde x reprezinta diverse grade de rezistenta. Cel mai bine este sa alegeti acele corpuri care au gradul IP68, acestea vor rezista fara probleme oricarei ploi, ninsori sau chiar si unei vijelii puternice. De asemenea, acele corpuri care folosesc celule foto-voltaice pentru a isi incarca acumulatorul intern trebuiesc curatate pentru a putea capta in mod optim lumina soarelui. Insa vom discuta despre asta putin mai spre finalul acestui articol.

Corpurile de iluminat tip pivot, acelea de se infig in pamant sunt perfecte pentru a ilumina poteci sau cai de acces, dar si pentru a pune in evidenta diverse zone ale gradinii. Alegeti acele corpuri care ofera o lumina suficient de puternica si care au un acumulator puternic. Evident, puteti alege si varianta corpurilor de iluminat ce se conecteaza la o retea de energie electrica, insa asta implica in mod direct un efort suplimentar. Pentru a adauga eficienta iluminatului in curtea dumneavoastra alegeti acele sisteme de iluminat dotate cu senzor de prezenta, astfel acestea vor ilumina doar atunci cand este nevoie.

Sistemele de perete pentru iluminatul exterior sunt cele mai populare, acestea fiind foarte bune ca surse de lumina puternica pentru curtea dumneavoastra. Acestea sunt de mai multe tipuri, fiecare avand caracteristici unice. Cel mai des utilizat tip de corp de iluminat este binecunoscutul spot LED cu senzor de prezenta. Acesta este ideal pentru iluminarea unei zone mari a gradinii, calea de acces spre gradina sau oriunde este nevoie de o lumina puternica de exterior. Insa acest tip de iluminat exterior poate fi folosit si pentru a ilumina in mod selectiv diverse locuri ale gradinii cum ar fi foisoare, zone de gratar si nu numai.

Tot in aceasta categorie intra si sistemele de iluminat exterior arhitectural. Acestea au rolul de a pune in evidenta elemente arhitecturale speciale sau pentru a creea un aspect unic oricarei case sau constructii. Aceste corpuri de iluminat sunt de cele mai multe ori de o putere mare si pot veni in variante cu LED-uri multicolore. Acestea pot fi echpate si cu sistem de jocuri de lumini ce poate fi programat prin intermediul smarphone-ului.

 

De la utilitate, la design

Acestea sunt cele mai populare tipuri de corpuri de iluminat exterior, insa pe langa acestea mai puteti folosi si alte moduri de a imbogatii aspectul gradinii dumneavoastra. Insa pe langa aspect, trebuie sa stiti ca prezenta unei lumini de exterior cu senzor aduce un plus sigurantei casei si a proprietatii dumneavoastra. Acestea sunt corpurile de iluminat clasice, pe langa acestea puteti folosi si sisteme de proiectie laser sau instalatiile de tip ghirlanda. Acestea din urma sunt cele mai potrivite pentru sezonul rece, fiiind un mod excelent de a va decora casa si gradina cu prilejul sarbatorilor de iarna.

In concluzie putem spune ca gasi o gama larga de solutii pentru iluminatul exterior asadar alegeti corpurile de iluminat de calitate si care pot face fata intemperiilor. Tineti cont ca puteti opta si pentru un iluminat inteligent pe care il puteti controla de pe telefonul mobil. Pe langa acestea, trebuie sa stiti ca intretinerea corpurilor de iluminat exterior este una usoara, asta daca ati ales acele sisteme cu un grad de rezistenta la intemperii mare. Trebuie sa stiti faptul ca acele corpuri dotate cu panou foto-voltaic sau solar trebuiesc sterse cel putin odata pe luna, iar in sezonul rece este cel mai bine sa indepartati zapada de pe acestea si din jurul lor.