Un tip unic si special de iluminat este cel al pivnitelor- aici se vor oferi cateva sfaturi cu privire la corpul de iluminat care sunt utilizate in prezent in crame. Pentru a ilumina o crama va trebui sa luam in considerare alegerea unei lumini cu radiatii scazute care sa nu dauneze vinului aflat acolo.  O plafoniera pentru pivnita ar trebui sa acopere tot spatiul atunci cand este aprinsa.

Primul lucru de retinut este ca iluminarea nu ar trebui sa interfereze cu procesul de maturare a vinului, asadar daca patrezi in pvnita vin sau alte bauturi, ai grija sa alegi luminatul corect.

Lumina nu poate varia temperatura ambianta. De aceea, trebuie acordata o atentie deosebita si alegeti un corp de iluminat bun pentru crame, indiferent daca le comandam online sau din magazine fizice, astfel incat vinul sa fie protejat de efectele nocive. Pentru crame sau depozite cu activitate redusa va trebui sa folosim LED-uri de tip lumina cu consum redus. Daca ai zone in care lumina trebuie sa vina de jos, foloseste proiectoare.

Pentru iluminarea micilor crame pe care le putem avea acasa vom folosi o lumina indirecta, in acest fel se cauta sa imbunatateasca zona vinului fara ca tipul de lumina sa afecteze. In ceea ce priveste pivnitele din spatiile deschise mari, va trebui sa luam si mai mult in considerare tipul de iluminat. Nu numai pentru buna conservare a vinului, ci si pentru ca datorita acestuia decizia de cumparare a clientilor este mai eficienta.

In prezent si in multe crame avangardiste sunt plasate iluminat cu LED-uri, tuburi fluorescente sau lumina de inductie in benzi pentru consumul lor scazut si pentru ca nu dau caldura altor becuri si pastreaza temperatura vinului la temperatura camerei. Noile tehnologii de iluminat sunt foarte eficiente pentru crame. Ele imbunatatesc calitatea si distributia luminii.

Iluminatul cu LED-uri, tuburile fluorescente sau corpurile de iluminat cu inductie pot emite lumina care seamana mai mult cu lumina naturala a zilei. Acest lucru inseamna ca imbunatateste recunoasterea culorilor fara a le distorsiona si, astfel, produsul si mediul de lucru sunt mai bine recunoscute. Noile tehnologii inseamna, de asemenea, costuri mai mici de intretinere pentru crame.

Dimensiunea camerei este, de asemenea, un factor care influenteaza mentinerea unei iluminari corecte a pivnitei. Cramele au nevoie de o tehnica de iluminare ridicata, astfel incat sa interfereze intr-un fel pozitiv in procesul de vinificatie. Exista multe pivnite care inlocuiesc tipul de iluminat si cele care inlocuiesc lampile vechi cu echipamente noi de iluminat care urmaresc eficienta energetica.

Acest lucru se datoreaza faptului ca exista unele crame care necesita lumina 24 de ore pe zi. Integrarea corpurilor de iluminat in arhitectura cramei aduce armonie, eficienta spatiala si unitate.

Toate acestea cuprind un aspect foarte important care este conservarea vinului. Atat la nivelul temperaturii ambientale, cat si la nivelul iluminarii, trebuie acordata o atentie deosebita, astfel incat rezultatul sa fie ceea ce se asteapta, pentru a obtine un vin excelent.

Alegerea corecta a iluminatului in zone precum pivinita, crama sau beciul este de o mare importanta, nu doar pentru a ne bucura de o lumina buna atunci cand coboram in subteran ci si pentru a avea un design placut si o distributie uniforma a luminii, pe toata suprafata camerei.