Dormitorul este poate unul dintre cele mai uitate medii din punct de vedere al iluminarii. In acest articol va vom spune cum sa distribuiti punctele de lumina in functie de utilitatea lor si de obiceiurile personale ale utilizatorilor. Cea mai comuna sursa de lumina este reprezentata de plafoniere cu senzor , acestea fiind folosite in aproape toate dormitoarele.

Obiectivul principal al iluminarii intr-un dormitor este de a obtine o atmosfera placuta care invita la odihna. In plus, sunt necesare mai multe puncte de lumina pentru a o distribui in intreaga camera in functie de utilitatea si obiceiurile sale personale. Puteti combina iluminarea ambientala cu lumina punctuala a unei lampi de perete pentru a citi, impreuna cu unele pete pentru LED-uri in zona dulapului sau a vestiarului.

 Cum realizezi o camera confortabila?

Pentru a obtine o atmosfera confortabila, trebuie sa va ganditi la nevoile fiecarei zone. Daca impartiti o camera, o singura lumina centrala ar trebui evitata, deoarece poate fi enervanta pentru cealalta persoana. Acest tip de lampi suspendate sunt recomandabile numai daca tavanul dormitorului este ridicat.

In dormitoarele cu tavan fals, pot fi amplasate panouri led. Cea mai buna solutie este sa le distribuiti intr-un rand si sa le orientati catre zonele pe care doriti sa va concentrati. Desi acest tip de iluminare este foarte omogen, este oarecum rece, deci este convenabil sa-l nuantati si sa-l completati cu alte puncte de lumina.

Pe mesele de lumina puteti plasa lampi cu ecrane de tesaturi care cern lumina. Nu trebuie sa fie puternice, este suficient cu lampi de 6W (intre 450 sau 600 lumeni). Ecranele raw-tonifiate lasa lumina sa treaca, in timp ce cele intunecate o atenueaza.

Acest tip de lampi permit reglarea inaltimii focalizarii luminii si a intensitatii acesteia. In plus, ele sunt cea mai buna solutie atunci cand noptiera este foarte mica.

Este recomandabil sa plasati lumina- una situata langa usa pentru a le putea porni si opri la intrarea si iesirea din camera, pe langa operarea lor din pat.

In zona vestiarului sau a dulapului puteti paria pe pendule atarnate Acet tip de lumina poate fi, de asemenea, plasat in vestiar pentru a facilita sarcina de a gasi hainele dorite.

Nu uita ca lustrele pentru dormitor trebuie sa iti asigure o lumina cat mai ampla astfel incat sa vezi cat mai mult din camera.

Iluminatul ideal in dormitor pentru a va odihni mai bine

Un somn bun are multe beneficii, atat in sanatatea noastra, cat si in starea noastra de spirit. Iar iluminarea dormitorului este una dintre cheile pentru realizarea unui somn odihnitor si optimizarea ciclurilor noastre de somn.

Oamenii sunt programati sa se ridice din pat odata cu soarele si sa mearga la culcare atunci cand se intuneca. Dar, de cele mai multe ori, aceste cicluri nu coincid cu programele noastre, iar acest lucru ne face sa ne odihnim prost si performanta noastra este mai mica, pe langa faptul ca avem consecinte negative asupra starii noastre de spirit.

Cum afecteaza iluminatul ciclurile de somn

Ciclurile noastre zilnice raspund la lumina si intunericul din mediul inconjurator. Ele sunt ceea ce se numesc cicluri circadiene si sunt prezente in animale, plante si alte organisme. De aceea, atunci cand corpul nostru absoarbe prea multa lumina intr-un fel gresit, ciclul nostru de somn poate fi intrerupt.