Cu siguranta, in ultima perioada ai auzit vorbindu-se din ce in ce mai des despre folosirea de plafoniere LED atat pentru spatiile rezidentiale cat si pentru cele de birouri. Unul dintre elementele caracteristice este tipul de lumina oferit. Astfel, in functie de temperatura de culoare, se poate opta pentru plafoniera LED cu lumina calda sau pentru plafoniere LED cu lumina rece.

Temperatura de culoare

Temperatura de culoare reprezinta o caracteristica o luminii vizibile care pune în evidența culoarea luminii, măsurată în Kelvini (K). Imagineaza-ti o scara de la 1000K – rosu aprins- la 10.000K –albastru inchis. Cu cat valoarea este mai ridicata, cu atat lumina este mai apropiata de cea naturala.

In cazul corpurilor clasice de iluminat, nu se putea pune problema alegerii culorii luminii emise. In momentul aparitiei corpurilor de iluminat cu LED acest lucru a devenit posibil, reprezentand un avantaj major adus de acestea.

Temperatura de culoare joaca un rol extrem de important in viata de zi cu zi deoarece influenteaza starea de spirit dar și ritmul biologic.

Plafoniere LED cu lumina rece

Este recomandat sa folosesti plafoniere LED cu lumina rece in spatiile unde se desfasoara activitati ce implica un nivel ridicat de concentrare si atentie sporita. De asemenea, are un efect energizant. Prin urmare, acestea se regasesc in centre de invatamand, biblioteci, spatii de birouri, magazine mari, muzee, sali de sport.

In ceea ce priveste iluminatul rezidential, lumina rece este ideala pentru a fi folosita in birou, bucatarie si baie. Majoritatea persoanelor o prefera in momentul in care citesc deoarece contribuie la realizarea unei mai bune diferente intre culorile alb si negru.

Plafoniere LED cu lumina calda

Lumina calda reprezinta o lumina relaxanta pentru ochi. Prin urmare, se recomanda folosirea ei in spatiile dedicate odihnei – dormitorul principal, dormitorul copiilor – atat ca lumina ambientala cat si pe post de lumina decorativa. De asemenea, designerii de interior utilizeaza plafoniere LED cu lumina calda si in cazul zonelor de living deoarece, in acest mod, realizeaza o atmosfera intima si confortabila.

Hotelurile si restaurantele apeleaza si ele, destul de des, la lumina calda in cadrul holurilor sau separeelor unde se doreste o atmosfera romantica sau unde nu exista nevoia sa se scoata in evidenta anumite detalii.

Te sfatuim sa tii cont de faptul ca, daca peretii camerei sunt vopisiti in alb, ulterior folosirii unei plafoniere LED cu lumina calda acestia vor capata o usoara tenta galbuie.

Dar dacă am nevoie de ambele in aceeasi camera?

Ti-ai dori ca, in anumite camere, sa te bucuri de avantajele ambelor plafoniere LED? Sa luam exemplul camerei copiilor. Ziua ei au nevoie de lumina rece pentru a se juca si a studia insa, la culcare, lumina calda i-ar ajuta sa se relaxeze mai usor, contribuind la producerea unei cantitati mai mare de melatonina de catre corp. Ce-i de facut? Poti opta pentru un model inteligent de plafoniera LED. Acesta iti ofera posibilitatea de a schimba temperatura si intensitatea luminii cu ajutorul unei telecomenzi sau chiar prin intermediul device-urilor mobile. Prin urmare, vei avea o lumina personalizata, adaptata, in permanenta, nevoilor si dorintelor tale.