Atunci cand alegeti lampile ideale pentru camerele casei, un element care trebuie luat in considerare este gradul de protectie (IP) sau marcajul de protectie international. Este un parametru definit de standardul international IEC 60529 care este utilizat pentru a clasifica gradul de protectie pentru carcase mecanice sau tablouri electrice impotriva patrunderii corpurilor solide sau lichide. Standardul prevede ca la sfarsitul initialelor fixe IP exista doua cifre obligatorii si doua litere optionale. Daca nu exista valori de protectie, unul dintre cele doua numere este marcat cu un X. Contactul corpului de iluminat cu diverse obiecte poate determina accidente cu urmari grave si de aceea este important sa se tina cont de protectia IP a becului.

Cum sa cititi gradul de protectie IP

Gradul de protectie este un element care trebuie luat in considerare la dezvoltarea oricarui proiect de iluminat. Prima cifra indica gradul de protectie impotriva intrarii de obiecte solide si variaza de la 0 la 6:

IP0X: fara protectie

IP1X: protejat impotriva intrarii obiectelor solide mai mari de 50 mm ø

IP2X: protejat impotriva intrarii mai multor corpuri solide

IP3X: protejat impotriva intrarii obiectelor solide mai mari de 2,5 mm ø

IP4X: protejat impotriva patrunderii corpurilor solide mai mari de 1 mm ø

IP5X: protejat impotriva prafului pentru a nu interfera cu functionalitatea dispozitivului

IP6X: complet protejat ermetic de si fum

Cea de-a doua cifra este utilizata pentru a indica gradul de protectie impotriva lichidelor, acesta in schimb merge de la 0 la 8

IPX0: nu este protejat

IPX1: protejat impotriva picurarii apei

IPX2: protejat impotriva picurarii apei cu un unghi de ± 15 °

IPX3: protejat impotriva apei pulverizate cu un unghi de ± 60 °

IPX4: protejat impotriva stropilor de apa din orice directie

IPX5: protejat impotriva jeturilor de apa din orice directie

IPX6: protejat impotriva jeturilor puternice de apa din orice directie si apa de mare

IPX7: protejat impotriva scufundarilor scurte (pana la 1m adancime)

IPX8: protejat impotriva imersiunii prelungite in apa (peste 1 metru adancime)

Calitatea potrivita pentru fiecare camera din casa

In general, cand vine vorba de iluminare si grad de protectie, prima diviziune care trebuie facuta este intre: lampile de interior, care necesita un grad minim de protectie si lampile de exterior pentru care este necesar un grad mai mare, avand in vedere agentii conditiile atmosferice care le pot afecta . Toate corpurile de iluminat nu pot avea in general un marcaj de protectie mai mic decat un IP20. Cu toate acestea, sursele de lumina cu acest grad de protectie, care nu garanteaza protectia impotriva lichidelor, pot lumina doar incaperile interioare ale casei, cum ar fi camera de zi, sufrageria si dormitoarele.

Pe de alta parte, pentru zone precum bai si bucatarii, IP trebuie sa creasca pentru a proteja sursa de lumina de aburul care se formeaza in timpul dusului sau baii si de eventualele stropi de apa. Pentru aceasta aplicatie, plafoanele sau spoturile care trebuie instalate in aceste camere trebuie sa aiba un IP incepand de la 44 pentru a garanta o protectie medie atat pentru corpurile solide, cat si pentru cele lichide, si apoi sa treaca la un IP54 daca sursa de lumina trebuie sa fie amplasata langa robinete sau alte surse de apa.