Iluminatul interior a devenit acum unul dintre principalele aspecte ale decorului si designului locuintei, iar aici vom prezenta cateva tipuri de iluminat care vor impune stilul in 2021. Lumea de iluminat a incetat sa fie o ramura functionala in constructia unei case, pentru a deveni o adevarata arta care cuprinde necesitatea, decorarea, securitatea si atat de multe alte lucruri, care fac din fiecare zi sa devina una extrem de placuta in interiorul casei.

Iluminarea unui punct focal

Avand in vedere diferitele efecte de lumina care pot fi date camerelor, putem gasi cu usurinta un efect ce ofera interioarelor noastre un recurs mai mare, precum si un confort pe masura. Iluminatul poate fi foarte util pentru a crea un punct focal, care imbunatateste unele detalii pe care vrem sa le observam mai atent intr-o camera; putem conta pe o mare varietate de propuneri: lampi de perete, tavan (plafoniere instalmen) sau corpuri de iluminat de masa; alese fiecare in parte, in functie de efectul pe care il dorim pentru casa noastra. Toate aceste modele de iluminare a casei trebuie sa fie luate in considerare si incepeti cu planificarea spatiului si decorarea lui, deoarece iluminarea este direct legata de modul in care fiecare spatiu este perceput.

Pe rafturi

Pe rafturi, luminile fac o treaba fantastica subliniind continutul fiecarui raft si umbrirea contururilor lor. Evidentiaza atent fiecare obiect depus pe raft si creaza o atmosfera placuta in camera prin lumina difuza pe care o imprastie.

Iluminat pe tavan

Tipuri si modele: Spoturi pe sina: evidentiaza corpurile de iluminat orizontal pe tavan, la inaltimea mesei, in timp ce lampile sunt protejate de ecrane solide care forteaza lumina sa iasa vertical, generand un efect foarte ingenios si atractiv. Pendule: ofera o lumina clara prin focalizarea obiectelor din camera noastra. Plafoniera: Imprastie uniform lumina catre toata camera.

Iluminat pe perete

Este de obicei intalnit in dormitor (deasupra noptierei), in baie dar si pe holul casei. Ca si modele, avem  aplice led pentru interior si exterior de diferite forme si marimi.

 Lumina in functie de camera: Livingul sau sufrageria

Camera cea mai mare in care cu siguranta avem foarte multa lumina naturala. Chiar si asa, putem sa ne jucam cu decorul si sa aducem un plus de lumina, fie ea si artificiala. Aceasta poate fi jucata simultan cu diferite tipuri de iluminat interior pentru tavan, perete sau chiar si lampi de masa.

 

Camera de odihna

Pentru dormitor, lampile nu pot lipsi, ele degaja lumina usoara, de veghe si ajuta corpul sa se relaxeze dupa o zi obositoare. De asemenea, pot ajuta si la cititul unei carti fara sa deranjam partenerul de viata cu o lumina orbitoare. Lampile ofera lumina individual pe fiecare parte a patului. Din ce in ce mai multe persoane opteaza ca atunci cand isi amenajeaza dormitorul, sa isi puna lampi incastrate in perete (spot) ca niste mici ferestre ce ofera o lumina calda si primitoare, odihnitoare pentru ochi.

Bucatarie

In bucatarie se ofera o gama surprinzatoare de optiuni, care combina doua tipuri de iluminat. Una intensa, pentru atunci cand gatim, in timp ce celalalt este un model de iluminat cu LED-uri eficiente din punct de vedere energetic, care vrea sa dea lumina unui spatiu care nu este utilizat atat de des. In acest fel, unele zone ale bucatariei sunt accentuate prin lumina, cum ar fi baza mobilierului sau suprafetele peretilor etc.

Baie

In mod cert, in baie sugestia este de a plasa lumini functionale, dar de asemenea, unul sau doua corpuri de iluminat care pot fi gradate in intensitate, perfecte si pentru momentele de relaxare cum ar fi o baie indelungata, plina de spuma si miros de levantica.

Scari

Este vorba despre iluminarea pasilor pe care ii facem, incercand sa evidentieze aceste forme geometrice interesante. Exista mai multe moduri de a realiza acest lucru: lumini pe fiecare treapta (spoturi de dimensiuni mici, puse fix sub treapta) lumina pe peretele din dreptul scarilor (o aplica atasate de peretele din dreptul scarilor) sau un pendul inalt pozitionat pe tavanul de deasupra scarilor. Toate aceste 3 optiuni sunt eficiente si ofera o lumina clara pe suprafata scarilor.

Lumini inteligente actionate de la distanta

Nu toata lumea isi permite financiar sa isi achizitioneze un sistem de iluminat inteligent dar si cine o face, se bucura de toate avantajele acestuia. Functioneaza prin intermediul internetului si poate fi pus in functiune extrem de simplu, de catre specialist in domeniu. O aplicatie iti este inmanata atunci cand totul este instalat in casa ta si prin intermediul acesteia, vei putea controla luminile din toata casa ta cat si unele parti ale casei ce functioneaza pe baza de curent. De exemplu poti aprinde lumina la bucatarie chiar daca nu esti in locuinta, sau poti inchide/deschide usa de la garaj chiar si de la 100km distanta, doar folosind acea aplicatie si un sistem special instalat in casa.