Sistemele de iluminat sub forma de aplice vin sa completeze in mod favorabil designul incaperilor. Luand in calcul functionalitatea produsului si functia decorativa a acestuia pentru diferite folosinte, este necesara alegerea cu grija a surselor de iluminat pentru fiecare camera, in functie de specificul locuintei. La incadrarea unui corp de iluminat de tip aplica trebuie sa tinem seama de gradul de iluminare naturala, necesitatea de lumina calda sau rece raportata la spatiu si uz de folosinta, aprecierea corecta a numarului de aplice in functie de dimensiunea camerei. Fie ca dorim un element central sau mai multe, spatiul trebuie optimizat corespunzator ca gradul de iluminare sa fie confortabil si usor de acceptat.
Aplice decorative pentru baie
Functionalitatea baii intrece cu mult abordarea din trecut. Baia capata o forma din ce in ce mai extravaganta, spatiul organizat avand ca destinatie atat uzul de folosinta cat si mediu propice relaxarii. Sursele artificiale de iluminat adaptate pentru acest tip de incapere se doresc a avea functie multipla. Imbinarea functionala si decorativa necesita astfel, o abordare centrata pe montarea mai multor surse de iluminat cu lumina calda si rece, pentru a optimiza utilitatea in functie de tiparul necesitatilor. Pentru a creea un mediu romantic sau relaxant se folosesc surse difuze. O aplica cu variator de intensitate este utila in acest scop, pentru ca anumite operatiuni precum barbirit, epilat, machiat necesita surse de lumina generoase si astfel intensitatea se poate repartiza in functie de doleantele personale. Fie ca dorim aplice, plafoniere sau leduri, lumina rece trebuie amplasata astfel incat sa cada cu grad de iluminare bun asupra oglinzii iar lumina calda este de regula o sursa necesara pentru a creea atmosfera relaxanta, in cazul de fata dispersia luminii se concentreaza asupra cazii sau cabinei de dus. Imbinarea de lumina calda cu lumina rece ne ajuta sa pregatim spatiul mai usor in functie de ceea ce dorim sa exploatam cu precadere: uz practic, relaxare, destindere, meditatie.
Aplice decorative pentru hol
Utilitatea practica a sistemului de iluminare montat pe hol necesita adaptare in functie de dimensiune, forma si gradul de iluminare naturala. Un hol prea mic sau prea mare poate constitui o bataie de cap in ceea ce priveste alegerea surselor potrivite. Pentru un apartament cu hol ingust si intunecat cele mai potrivite surse de iluminat ar fi aplicele sau plafonierele imbinate cu leduri sau spoturi cu variatoare de intensitate integrate. Acest lucru ne ajuta sa luminam doar partea din hol care ne intereseaza si sa alegem intensitatea dorita de iluminare. Spre exemplu daca asteptam oaspeti, in momentul in care ne deplasam pe hol sa ii primim putem optimiza usor sursa de iluminat in raport cu aceasta necesitate. In schimb, daca ne pregatim tinuta pentru a participa la un eveniment si folosim oglinda din hol este nevoie sa accesam un alt tip de optimizare mai generos, astfel incat lumina sa cada si sa imprastie focarul uniform. Atmosfera potrivita si confortabila este influentata in multe feluri de lumina obtinuta artificial. Ea scoate in evidenta anumite texturi, simplifica anumite operatiuni de curatenie, influenteaza buna dispozitie si ne ajuta sa avem o ambianta multifunctionala la indemana, in orice moment al zilei. Pentru un hol intunecat este foarte important ca sursa de lumina sa poata fi optimizata cu usurinta. O varianta potrivita pentru acest lucru ar fi folosinta becurilor cu LED care asigura o trecere fina de la lumina puternica la una mai intima, obscura.
Optiuni explorative pe piata iluminatului
Piata iluminatului de interior ofera un stoc diversificat ca forme, colorit, functionalitate multipla sau simpla, intreaga abordare pentru alegerea elementelor invartindu-se in jurul spatiului locativ si a ambientului ce se doreste a fi creat. Montarea mai multor surse de lumina se face doar acolo unde spatiul ofera posibilitatea pentru o imbinare frumoasa si benefica. Chiar daca holul si baia necesita o imbinare de cald cu rece, aceasta implementare se face fin optimizata daca spatiul permite. Indicele potrivit pentru lumina rece este de 4000 K iar pentru lumina calda 3000 K. Anumite accente delicate pot constitui puncte de atractie decorativa si pot schimba designul incaperii prin felul in care se revarsa lumina. Tinand cont de faptul ca si in hol si in baie organizam o serie de interventii ce necesita atentie, lumina rece este necesara pentru ca stimuleaza concentrarea si ne ajuta astfel sa fixam detalii. Lumina calda este mai blanda pentru ochi si o putem folosi ori de cate ori folosim baia pentru momente de rasfat sau holul pentru o primire calduroasa a oaspetilor. Multe dintre optiunile surselor de iluminat existente pe piata pot fi adaptate pentru lumina calda sau rece, iar pentru a scoate in evidenta o functionalitate amplificata pe uzul de folosinta se recomanda implementarea mai multor surse. Putem folosim o aplica sau mai multe, important este ca lumina sa nu ne oboseasca sau sa produca incorfort. Costurile de achizitie si consumul de energie generat sunt raportate la adaptabilitatea spatiala.
Lasa un comentariu