Atunci cand vorbim despre iluminat, automat gandul ne duce catre diverse tipuri de corpuri cu modele de la cele mai traditionale la unele cu modele ciudate, iesite din tipar. Dar oare stim ce bec sa folosim pentru o lumina perfecta in functie de camera? Mai jos vei gasi cateva sfaturi pe care poti sa le iei in calcul atunci cand ai de amenajat o camera din locuinta ta si ai de ales un corp de iluminat care sa scoata in evidenta doar ce este esential si frumos.

Alege in functie de buget – Inainte de toate, fa o lista cu ceea ce ai de cumparat. In functie de numarul camerelor, vei afla si de cate corpuri de iluminat vei avea nevoie. Ia in calcul ca unele camera sunt proiectate in asa fel incat vor avea nevoie de doua sau chiar mai multe astfel de corpuri (exemplu living mare sau hol, uneori si in baie). Bun. Ai deja o lista sis a presupunem ca ai un numar de 5 camere plus hol de iluminat. Atunci vei necesita sa cumperi 5 copuri de iluminat aferente fiecaruia. De asemenea alege un buget in care sa te incadrezi, iti va fi mai usor sa te orientezi catre ceva anume decat sa “bantui” printre toate produsele dar sa nu cumperi nimic concret. Nu uita ca la aceste corpuri de iluminat, vei avea nevoie de becuri pentru fiecare in parte. Alege sa folosesti ceva economic intotdeauna.

Camerele casei tale, cum sunt?

Si de acest aspect trebuie sa tii cont atunci cand pleci in cautarea corpurilor de iluminat pentru locuinta ta. Daca ai un mobilier clasic, atunci incearca sa mergi pe aceeasi tema si in alegerea decoratiunilor si a corpurilor de iluminat (poti folosi modele din lemn care merg cu succes la acest tip de mobilier, evita pe cele din plastic pentru ca nu se vor incadra bine in peisaj). In schimb daca locuinta ta este una fancy, moderna si plina de glamour, atunci cauta ceva la fel si pentru a lumina camerele tale. Un exemplu: living cu mobilier lucios, de culoare alba, din material premium si cu mici detalii stralucitoare -aici poti opta sa achizitionezi acel tip de lustra simpla, dar din material pretios, genul candelabru. Atentia insa la inaltimea camerei. Daca este o camera inalta, poti pune un astfel de model, in schimb daca inaltimea este mai mica de 2,50, evita sa folosesti orice tip de pendul, lustra etc. Mergi intotdeauna pe premisa: camera inalta iti permite orice model, camerele joase sunt limitate la alt tip de corpuri pentru iluminat. Camere luminate pe timpul zilei, natural? Sau ai o casa mai intunecata care cere constant folosirea luminii artificiale? Ia in calcul si acest lucru. Daca ai o casa cu ferestre mari la fiecare camera in parte, atunci opteaza pentru corpuri de iluminat cu bec mai slab, pentru ca le vei aprinde doar seara tarziu, dupa ce soarele apune si lumina naturala va pleca din casa ta. In schimb daca ai o casa ce nu ofera atat de multa lumina naturala pe timpul zilei, alege becuri mai puternice, care sa iti ofere lumina ori de cate ori ai nevoie.

Becurile folosite – alege sa cumperi becuri care nu consuma mult si cele mai bune de pe piata la ora actuala sunt led-urile. Acestea au o putere mai mare de distribuire a luminii dar consuma de pana la 4 ori mai putin curent electric decat becurile traditionale. Astfel, vei economisi la factura de curent sit e vei putea bucura de lumina ori de cate ori vei avea nevoie fara sa opresti becul atunci cand iesi dintr-o camera si intri in alta. Un bec led are o durata de viata de pana la 50.000 ore ceea ce il face invincibil in fata altor tipuri de becuri disponibile pe piata. Nu are un pret atat de mare si este accesibil tuturor bugetelor. Este o investitie excelenta pe termen lung. In functie de lumina pe care doresti sa fie distribuita in camera, alege si culoarea. Sunt doua nuante pe care le poti alege: calda si rece. Lumina calda este acea lumina deloc orbitoare, de o nuanta galben-portocaliu, ce ofera un mediu relaxant - o poti folosi in dormitor de exemplu; lumina rece este acea lumina mai puternica, de culoare alba uneori cu tenta de albastrui, care iti ofera o buna vizibilitate a lucrurilor din casa - o poti folosi in bucatarie sau living.

Modele de corpuri iluminat – candelabre, aplice de perete si tavan, spoturi, pendule, lustre, plafoniere.

Materiale - plastic, lemn, metal, panza sau orice alt textil; gasim chiar si corpuri de iluminat din metale pretioase, aur, argint decorate cu pietre pretioase. (acestea din urma sunt rare, dar folosite adesea de bogatii lumii in locuintele lor de milioane de dolari).