Sa incepem cu categoriile. Incandescenta este becul clasic cu filament, are tehnologie datata la un cost redus, dar cu un consum ridicat si va fi pe piata doar pana la epuizarea stocurilor. Eficienta luminoasa este slaba (doar 5% din energie este transformata in flux luminos) si dureaza doar 1.000-1.500 ore. Halogenul sunt becurile cu cea mai mare lumina, ele sunt adesea folosite cu un regulator de intensitate; au un consum ridicat, dar exista acum pe piata economisirea energiei echivalenta, economisirea energiei. Totusi, vorbim despre becuri din clasa energetica C sau D. Comparativ cu incandescentele, acestea au o durata mai mare (3.000-6.000 de ore) si o eficienta luminoasa mai buna. Corpul de iluminat ales va influenta si tipul de bec ce urmeaza sa fie folosit.

Mai multe tipuri de becuri LED

In cele din urma, LED-urile reprezinta lampi de ultima generatie si sunt din clasa A, A + sau A ++; permit un consum mult mai redus cu aceeasi emisie de lumina; ciclul lor de viata poate ajunge pana la 50.000 de ore; sunt inca destul de scumpe, dar va permit sa creati efecte de lumina care nu ar fi posibile cu alte lampi. Apropo de LED-uri, pana in prezent, in sectorul rezidential, pe langa tehnologiile mai clasice, este posibil sa se identifice doua macro categorii: cele mai comune becuri LED din plastic termic si cele mai recente becuri numite„ filament ” 'LED-uri, mai frumoase si functionale, cu un bec de sticla care aminteste vechea incandescenta. Exista, de asemenea, becuri echipate cu functii specifice, cum ar fi senzori de proximitate, senzori de amurg sau complet cu telecomanda sau bluetooth pentru gestionarea intensitatii si temperaturii culorii.

Sfaturi pentru orientare

Odata definite categoriile, ce trebuie sa stiti inainte de a cumpara? Recomand sa nu cumparati un bec numai pe baza costului, ci sa evaluati toate caracteristicile. De exemplu, la acelasi pret, doua becuri ar putea avea o durata de viata diferita sau, pentru aceleasi avantaje, o putere de lumina diferita. Afecteaza alegerea, tipul de corpuri pe care dorim sa le inseram. Cu toate acestea, as recomanda evitarea orbirii directe in dormitor, unde este preferabila o lumina confortabila si, daca este posibil, indirecta. Exista becuri cu filament LED cu capac care ascund partea inferioara a becului concentrand fluxul in sus si, prin urmare, generand o lumina foarte moale. In ceea ce priveste temperaturile culorilor, as evita intotdeauna utilizarea luminilor reci in casa.

Si in camerele pe care le folosim putin?

In bai, coridoare sau chiar in casele scarilor, putem opta pentru incandescenta sau halogen deoarece sunt camere in care nu aprindem sau oprim lumina tot timpul. Pe de alta parte, as evita lampile fluorescente in medii care necesita pornire frecventa si o scurta sedere, deoarece pornirea / oprirea brusca le-ar reduce durata.

In curte ce iluminat folosim?

Profesionistii recomanda LED-uri, deoarece va permit sa setati pornirea si oprirea automata. De exemplu, de-a lungul cailor de intrare sau pe scarile exterioare, ar putea fi util sa plasati reflectoare care se aprind pe masura ce treceti. Cu toate acestea, lampile cu halogen sunt potrivite si pentru luminile de gradina si terasa, care sunt utile pentru lumina directionata cu puteri mari. Pentru drumurile de acces, o alternativa sunt benzile LED. Totusi, trebuie sa optati pentru benzi LED acoperite cu rasina care sunt impermeabile la contactul cu apa.