Esti in intuneric atunci cand planifici iluminarea bucatariei tale? Va ajutam sa puneti putina lumina in aceasta privinta si sa va scoateti din indoieli. Urmati aceste sfaturi si va veti bucura de o lumina potrivita pentru fiecare zona.

Esti ingrijorat de iluminat? Ai de gand sa reformezi planul de bucatarie? Vorbim in acest articol despre iluminatul natural si artificial. Pentru ca face parte din decorarea bucatariei si acele aspecte care o fac mai confortabila. Este vorba despre a profita intotdeauna la maximum de lumina naturala, dar de a folosi bine resursele pentru a ilumina cu benzi LED, spoturi luminoase, lampi de tavan etc. Iluminatul joaca un rol fundamental atunci cand vine vorba de a da viata unei bucatarii. Nu conteaza distributia, dimensiunea sau designul sau; alegerea fiecarui punct de lumina poate schimba complet spatiul.

Definiti utilizarile bucatariei pentru a va juca cu iluminatul

Gandeste-te daca gatesti des, daca mananci in ea, daca iti petreci timpul la o cafea si discutie, daca cei mici deseneaza in timp ce tu gatesti... Aceste activitati necesita diferite tipuri de iluminat, fie ca este vorba de o bucatarie mica sau mare. Ar trebui sa existe o lumina generala, dar si una punctuala pentru fiecare activitate si trebuie sa eviti sa parasesti zonele intunecate. Poti folosi benzi LED pentru o lumina de efect, dar si pentru iluminatul util.

Posibilitatile de iluminare ale unei bucatarii

Din punct de vedere tehnic, este recomandat sa alegeti pentru zona de lucru a bucatariei o lumina rece, aproximativ 3.700-4.000 ° K, in acest fel, vom ilumina zonele de lucru precum blatul, plita, robinetele etc., cu lumina rece si vom facilita confortul la lucru.

Iluminat general pentru bucatarie

Este esential sa aveti o lumina uniforma si constanta, prin urmare, cel mai bine este sa distribuiti spoturi incastrate sau lumina in jos pe tavanul bucatariei. Atunci cand le alegeti, retineti ca au o deschidere focala mare, minim 60 °, deoarece ofera o expansiune mai mare a luminii. Se recomanda instalarea unuia pentru fiecare metru patrat.

Specialistii in domeniu spun despre luminile de coborare "luminile ofera un unghi de lumina foarte deschis. Halogenii sunt mai inchisi. Cand vorbim despre downlights, trebuie sa planificati bine distributia lor. Un exemplu de succes este, de obicei, sa fie aliniate si sa separate unul de celalalt la aproximativ un metru si jumatate distanta, (intotdeauna in functie de puterea lor, desigur). Daca este o suprafata mare, le putem plasa, de exemplu, in linii paralele, intotdeauna departe de pereti pentru o utilizare maxima".

Iluminare spot

Este foarte important ca zona in care manipulezi mancarea sa aiba o iluminare punctuala buna. Cel mai bun? Asezati luminile sub modulele inalte care sunt specifice acestui tip de instalatie (benzi LED cu protectii specifice - atat pentru instalarea in coltul dintre modulul inalt si perete, cat si pentru baza mobilierului care se concentreaza direct pe blat si spoturi). De asemenea, puteti instala spoturi reglabile pe perete daca nu exista mobilier inalt. Astfel va veti putea bucura de o lumina artificiala uniforma in toata incaperea.