Cel mai bun proiect de iluminat este cel care va permite sa efectuati fiecare activitate intr-un mod confortabil si placut. Va spunem tot ce trebuie sa stiti. Cumparati cele mai bune lustre, car esa fie potrivite cu interiorul casei si cu stilul abordat in amenajari.

Proiectarea celui mai bun iluminat pentru bucataria noastra depinde de multi factori, nu toti doar practici sau functionali. Bucataria este din ce in ce mai mult un spatiu care reuneste diferite activitati dincolo de prepararea alimentelor; este, de asemenea, o zona de intalnire, salon si chiar un spatiu de lucru.

Pe baza unei bune iluminari generale care ajunge in toate colturile fara a crea zone de umbra sau stralucire si care ofera o reproducere fidela a culorilor, este recomandabil sa se includa lumini specifice pe zonele de lucru, precum si de mediu care ofera caldura.

Proiectarea unui proiect de iluminat care sa garanteze o utilizare practica, confortabila si sigura a spatiului, care optimizeaza consumul de energie electrica si care genereaza atmosfera dorita este necesara in incaperi precum bucataria, in care se desfasoara cele mai variate activitati.

"Ca expert in iluminat si designer de interior, inteleg bucataria ca fiind una dintre cele mai importante camere, deoarece este locul in care petrecem cel mai mult timp in casa. Intotdeauna proiectez bucatariile semiintegrate in sufragerie si incerc sa le ofer cel mai mare confort posibil", spune un expert spaniol, despre iluminatul bucatariei.

Fiind clar cu privire la utilizarea care va fi data, care ar fi calea care ar trebui sa fie urmata? "Primul lucru este sa analizam spatiul, atat metrii patrati, cat si diferitele suprafete. Va trebui sa incepem prin a decide daca dorim sa cream diferite zone de iluminat sau daca preferam un iluminat general omogen", explica Pau Prat.

Masuratori medii care acopera nevoile de baza de iluminat general ale unei camere

 

Presupunand ca bucataria ar fi de 200 lux (lumeni pe metru patrat). Iván Meana, directorul de proiect al firmei Faro Iluminación, subliniaza ca trebuie sa fie "omogena si uniforma, ajungand in toate colturile pentru a satisface toate nevoile, sa se adapteze la lumina naturala a spatiului si sa incerce sa nu fie o alta sursa de caldura".
Ana López, directorul brandului Dresslight, adauga: "si trebuie sa fie si functionala, versatila si estetica".

Spoturile incastrate sau luminile incastrate sunt una dintre cele mai bune optiuni pentru a crea iluminare generala. "Ele sunt cele mai potrivite pentru tavane false si ofera o lumina foarte omogena. Daca acest tip de instalare nu este posibil, puteti utiliza si cele de suprafata care, plasate corect, evita suprasaturarea luminii si umbrelor", explica Ana López. "In plus, acestea trebuie sa aiba o deschidere focala mare, minima de 60 °, care sa dea o expansiune mai mare a luminii si sa nu fie concentrata intr-un singur punct", explica Pau Prat. Includerea corpurilor de iluminat suspendate ne va permite sa facem in plus o distributie mai bogata a diferitelor tipuri de lumina, astfel creand un confort vizual de durata, celor ce se afla in camera respectiva.