Sursele de lumina individuale utilizeaza tehnologii diferite si, prin urmare, substante chimice diferite. Trebuie sa tineti cont de acest lucru atunci cand il eliminati. Becul a devenit depasit si va intrebati cum sa il aruncati corect? Acest articol raspunde la aceste intrebari si va spune cum sa va ocupati de sursele de lumina individuale. De asemenea, va oferim sfaturi bune cu privire la ce sa faceti daca se sparge un bec. Atunci cand folositi becuri halogen spre exemplu, va trebui sa alegeti alte metode pentru a le elimina.

Becuri clasice si cu halogen in cosul de gunoi

Acest lucru nu inseamna ca nu mai trebuie sa va faceti griji cu privire la eliminare. Unele becuri trebuie aruncate ca deseuri periculoase. Si cum faci asta exact? Este foarte usor sa aruncati becurile clasice, cu reflector si cu halogen. Acestea pot fi aruncate pur si simplu in deseurile reziduale la fel ca becuri incandescente, adica in cosul de gunoi sau in containerele publice pentru deseuri.

Tuburile fluorescente si becurile cu LED apartin deseurilor periculoase

Trebuie sa fii mai atent cu alte surse de lumina. Lampile cu descarcare, becurile cu LED-uri, lampile fluorescente tubulare, lampile fluorescente compacte si lampile cu economie de energie sunt deseuri periculoase si trebuie sa ajunga in sistemul de returnare a lampii. Motivul pentru aceasta este ca becurile LED contin piese electronice si lampi fluorescente un pic de mercur (aproximativ 3-5 mg). Dupa cum se stie in general, mercurul apartine categoriei de toxine si, in concentratii mai mari, dauneaza sanatatii si mediului. In plus fata de protejarea mediului, reciclarea contribuie la reutilizarea materialelor individuale si conserva astfel sursele naturale de materie prima. Astfel de becuri economice pot pune in pericol mediul.

Deci, nu aruncati sursele de lumina uzate in deseurile reziduale, ci folositi sistemul de returnare a lampii. In acest scop, centrele de reciclare si punctele de colectare sunt disponibile la nivel national in companiile comerciale sau private, care pot primi gratuit vechile lampi cu LED si cu economie de energie. In acest fel, materiile prime sunt conservate, iar materialele sunt reciclate.

Ce se intampla daca se rupe un tub fluorescent

Dupa cum sa mentionat deja, lampile fluorescente tubulare si lampile fluorescente compacte contin o cantitate mica de mercur. Deci, daca se rup, ar trebui urmate urmatoarele masuri:

  • partile rupte ale lampii fluorescente nu trebuie sa intre in contact cu pielea
  • aerisiti bine camera si nu inspirati fumul de mercur
  • Colectati partile lampii fluorescente cu o cutie de carton sau alt instrument, pe care apoi le aruncati impreuna cu lampa fluorescenta
  • puneti toate partile lampii fluorescente intr-un pachet etans si aruncati-le asa cum este descris mai sus.

Un apel final

Becurile fac viata mult mai usoara. Imaginati-va o lume fara lumina electrica! Si acum imaginati-va cate becuri exista doar in Romania si cate dintre ele se rup in fiecare zi si trebuie eliminate. Probabil ca nimeni nu a numarat inca asta, dar cu putina imaginatie devine rapid clar despre care masa se vorbeste aici. Si, asa cum am spus: acesta este tot materialul care nu numai ca este usor de reciclat, dar trebuie si reciclat. Si daca toata lumea participa, lumea va fi din nou putin mai buna.