
In alegerea iluminatului, exista nu numai partea economica, adica modul de economisire, dar este, de asemenea, esential sa va simtiti confortabil cu lumina aprinsa. Prin urmare, este necesar sa ne gandim la culoarea potrivita a sursei de lumina. Pentru claritate, cel mai bine este sa impartiti culorile in trei tipuri: culoare alba calda, culoare alba rece si culoare alba de zi. Becul incandescent se masoara diferit de becul cu halogen.
Culoare alba calda - pentru relaxare
Pentru majoritatea oamenilor, culoarea alba calda este cea placuta si preferata. Are o nuanta fin galbena si este emisa de un bec clasic si un bec cu halogen, precum si de becuri fluorescente si becuri LED mai scumpe. In ultimul timp, pentru becurile cu LED-uri, exista tendinta de a folosi o lumina putin mai alba decat galbena, ca in cazul becurilor clasice. Se apropie atat de mult de lumina zilei, incat culoarea prea galbena nu este buna pentru ochi. Culoarea alba calda este recomandata lampilor amplasate in camere in care dorim sa ne relaxam sau sa ne simtim confortabil - adesea intr-un dormitor, living sau camera copiilor.
Albul zilei - la munca
Pentru uz casnic gasim si surse de lumina cu o culoare alba a zilei (uneori denumita alb neutru). Aceste surse sunt de culoare alba si sunt cele mai bune in zonele in care facem afaceri si trebuie sa „vedem bine fara nuante galbui”. In special, acestea sunt recomandate in bucatarie, baie, hol si, eventual, in camera si biroul copiilor.
Alb rece - pentru activitate
Al treilea tip sunt sursele unei culori albe reci. Lumina lor este foarte stralucitoare, violenta si uneori albastruie. Aceasta culoare favorizeaza concentrarea si mai putin suportata de ochi (potrivita atunci cand lucrati cu un computer). Cel mai adesea veti intalni aceste surse la locurile de munca, birouri, spatii comerciale si depozite industriale. De asemenea, isi gasesc utilizarea in multe camere intunecate, cum ar fi pivnitele.
Decisiv este numarul Kelvin
Cum stiti carui grup de culori ii apartine sursa de lumina? Trebuie sa stiti cati Kelvin are sau care este temperatura sa de cromaticitate. Numarul de kelvini trebuie indicat pe cutia fiecarei surse de lumina. Si regula simpla este: cu cat are mai mult kelvin, cu atat culoarea devine mai alba sau albastruie. De asemenea, este interesant de mentionat cercetarea fizicianului olandez Andries Kruithof, cu privire la informatii despre culoarea luminii. El a subliniat legatura dintre culoarea sursei de lumina si intensitatea luminii. Potrivit acestuia, persoanele cu iluminare redusa prefera sa aiba o culoare mai calda, in timp ce pe masura ce intensitatea luminii creste, prefera surse cu un numar mai mare de kelvini. Cu o intensitate de 20 lx, lumina a fost perceputa cel mai bine cu temperatura de 2000 K si cu valori peste 300 lx lumina, care avea mai mult de 4.000 K.
Temperatura culorii reprezinta nuanta luminii emise de o sursa de lumina artificiala. Unitatea de masura de referinta pentru identificarea acestei valori este Kelvin. Cu cat este mai mica valoarea Kelvin, cu atat va fi mai calda umbra deschisa.
- intre 2700K si 3500K vorbim despre lumina calda,
- peste 3500K pana la 4500K vom gasi lumina naturala,
- de la 5000 K in sus vom avea o lumina rece.
Lasa un comentariu